Koronavirüs, Gebelik ve Emzirme

Uzmanlar COVID-19 a sebep olan koronavirüs hakkında her gün yeni bir şey öğreniyorlar. Tüm bilgiler her gün güncelleniyor. O nedenle virüs hakkında herhangi bir endişeniz olduğunda mutlaka kendi doktorunuzla görüşün.

COVİD 19 NEDİR?

Covid 19 ciğerlerinizi ve solunumunuzu etkileyen yeni bir hastalıktır. Bu hastalığı sebep olan virüs ise koronavirüstür. Belirtileri ateş, öksürük ve solunum zorluğudur. Aynı zamanda mide problemleri, bulantı, koku ve tat kaybı da görülmektedir. Belirtiler virüse maruz kaldıktan sonra 2 ile 14 gün arasında görülmektedir. Covid-19 geçiren kişiler bazen semptomsuz bazen de hafif semptomlarla geçirebilirler.

COVİT-19 GEBELERİ NASIL ETKİLER?

Uzmanlar hala COVİD 19’un gebeleri nasıl etkilediğini araştırmaktadırlar. Son araştırmalar gösteriyor ki gebeler normal insanlara göre daha büyük ve ciddi bir risk altındalar. Raporlara göre bulgular aşağıdaki gibidir;

  • COVİT 19 geçiren hamile kadınlar, diğer kadınlara göre büyük bir olasılıkla yoğun bakımda tedavi edilir. Solunum güçlüğü var ise solunum cihazına bağlanır. Neyse ki hala gebelerdeki ciddi COVİT 19 belirtileri ve ölümle sonuçlanan vakalar çok fazla görülmemektedir.

  • Obezite ve diyabet rahatsızlığı olan gebelerdeki yüksek risk aynı rahatsızlığı olan hamile olmayan kadınlarda yoktur.

COVİT 19 FETÜSÜ NASIL ETKİLER?

Daha önce de belirttiğim gibi COVİT 19 ile ilgili çalışmalar devam ettiği için her gün yeni bilgiler ediniyoruz.  Covid’in fetüs üzerindeki etkileri için de hala çalışmalar devam ediyor. 

Çok çok nadir olsa da Covid’in fetüse geçtiği görülmüştür. Bazı çalışmalara göre COVİD 19’un erken doğuma ve düşüğe sebep olduğu öne sürülmüştür ancak başka çalışmalara göre bu ispatlanan bir durum değildir. Yani kesin hükümlere varmak mümkün değildir. Bu konuda araştırmalar hala devam ediyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)