Koroner Arter Hastalığı

Yazar Serdar AkgünKalp Ve Damar Cerrahı • 20 Ekim 2022 • Yorumlar:

Kalbi besleyen damarlarda oluşan darlık ya da tıkanıklıklar sonucunda kalp kasının beslenmesinin bozulması ile kendini gösteren bir hastalıktır.

Tüm damar tıkanıklıkları altta yatan ‘’Ateroskleroz ‘’ denilen süreç sonucunda oluşur. Ateroskleroz basit anlamda damarda kireçlenme diye açıklanabilir. Kandaki yağların (kolesterol, kötü kolesterol) damar duvarında birikir ve oksitlenmesi ile plak oluşur. Plak damarın içine doğru büyür. Damarda daralma olur. Normal kan akımını engeller. Bazen bu plak kırılır ve daralan damarın içinde pıhtı oluşur. Bu kalp krizine neden olur. Ateroskleroz damar kireçlenmesi tüm Kalp Damar Hastalıklarının temel nedenidir.

KORONER ARTER HASTALIĞI

Koroner arterler kalbi, besleyen damarlardır. Kalbi bir taç gibi sardığından ‘’korona’’ taç kelimesinden esinlenerek koroner arter (atardamar) adını almışlardır.

Koroner arterler kalpten çıkan ana aort damarından sağ ve sol olmak üzere iki tanedir. Bunlar ana damarlardır. Sol ve Sağ Ana damar diye adlandırılır. Bu damarlarda gelişen darlıklar ve tıkanıklıklar acil müdahaleyi gerektirecek sorunlara neden olabilirler. 

Ana damarlar sonra dallara ayrılarak koronerler olarak çıkan kalp dokusuna temiz kan taşıyan damarlardır. Kalbin üstünde seyrederek alttaki kalp kasına (miyokard) kan akımı sağlarlar. 

Kalp Damarlarındaki darlıklara Koroner Arter Hastalığı (KAH) adı verilir. Kan akımında azalma ya da tamamen tıkanması ile akımın durması sonucunda kalp kası fonksiyonlarını yerine getiremez. Kan akımın azaldığı ve hücre düzeyinde bozuklukların görüldüğü bu duruma ‘iskemi’’ adı verilir. Koroner Arter Hastalığının bir diğer adı da ‘’İskemik Kalp Hastalığı’’ şeklinde raporlara geçebilir. Bu terimler aynı hastalık için kullanılır.

Hastalarda  ‘’göğüs ağrısı’’ şikâyeti ile başlayan ve kalp krizine kadar süren bir dizi risk vardır. 

 

En sık görülen şikâyet göğüs ağrısıdır, bunun dışında göğüste daralma, sıkışma, yanma da görülebilir. 

Koroner arterdeki tam tıkanma şekilde oluşabilir ve kan akımı yeniden sağlanamaz ise beslediği kalp kası (miyokard) ölür. Dokunun beslenememesi ile ölümüne enfarktüs denir. Tıbbi ismi böylece ‘’Miyokard Enfarktüsü ‘’olur. Bu kalp krizidir. Hayati tehlike oluşturur. Kalp kasının ölümü ile kasılma fonksiyonları azalır. işte işin püf noktası budur. 

Kasılma fonksiyonunda azalma demek beklenen yaşam süresinin kısalması demektir. 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Akgün Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)