Koruyucu Kalkanımız Meyveler

Yazar Büşra Nur KobakDiyetisyen • 26 Ekim 2018 • Yorumlar:

Hep kullanıyoruz adını ama nedir bağışıklık sistemi? Bağışıklık sistemimizde beynimiz gibi öğrenebilme, hafızasına alabilme ve düşünebilme kapasitesine sahiptir. Bugüne kadar aktarılan bilgileri kullanıp karşılaştığı yabancı bir mikroba karşı bu bilgiyi işleyip özellikle de mikrobun olduğu bölgeye odaklanarak savaş açar. Vücudumuzu mikroptan arındırana kadar savaşır sonrasında bu deneyimi hafızasında saklayıp yeni bir durumda yeni yanıtlar üretmek için kullanılır.

Bağışıklık sistemimiz anne karnında aort damarımızın oluşmaya başlamasıyla ilk hücresini oluşturur. Sonrasında karaciğerde, dalakta ve tüm vücudumuzda sistem kurulur. Öğrenmeye, düşünmeye, kaydetmeye ve savaşmaya başlar.

İşte bu mucize sistemimizin bizim için güçlü ve sağlıklı kalabilmesi tabi ki yine bizim elimizde.

Stres, uykusuzluk, mevsim değişikliği, genel hijyen kurallarına uyulmaması, enfeksiyon, güneş ışığından yeteri kadar yararlanılmaması, hareketsizlik, dengesiz beslenme, GDO’lu gıdalar, sigara ve maruz kalınan kimyasallar bağışıklık sistemimizi genel olarak zayıflatan nedenlerdendir. Özellikle kış aylarına girerken bağışıklık sistemimizi güçlendirecek şekilde beslenmemiz gerekir. Bu konuda da ilk aklımıza gelenler tabi ki de meyvelerdir. A, C, B6 ve E vitamini, selenyum ve çinko yönünden zengin meyveler en büyük destekçimiz olacaktır. Yani turuncu ve kırmızı meyveler de diyebiliriz. Kırmızı-mor meyveler dediğimiz böğürtlengiller yüksek flavanoid, antioksidan ve C vitamini içeriğiyle bağışıklık denince ilk akla gelen hastalık yani kanserle savaşırlar ve yine turunçgiller dediğimiz sarı-turuncu grup zengin beta keroten içeriğiyle bağışıklık sistemimizin temel koruyucularıdır. Bu yüzden özellikle de havaların soğumaya başladığı bu zamanlarda mandalina, portakal ve greyfurt tüketimini ihmal etmememiz gerekir. Bitki çaylarımızı limonla şenlendirebiliriz ve bağışıklık sistemimizin baş koruyucusu olan C vitamini depolanmadığı için bunu arada değil devamlı yapmalıyız.

Son olarak bağışıklık denince adı bile geçmeyen gizli bir kahramandan bahsetmek istiyorum.

CENNET HURMASI…İçeriğindeki A,C, B vitaminleri ve folik asit ile tam bir vitamin deposu. Vücudun savunma mekanizmasını bozan metabolitlere karşı koruyucu olan cennet hurması da kışın bağışıklık sistemimizi ayakta tutmak için harika bir meyvedir. O zaman bu koruyucu kalkanımızı kuşanmak için geç kalmayın derim…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)