Krioterapi

Servikal Krioterapi:

Servikal intraepitelyal lezyonların ortadan kaldırılmasında , rahim ağzı yaralarında kullanılan ablatif bir yöntemdir. Serviks epitelini nekroze eden aşırı soğuk dereceleri oluşturmak için sıkıştırılmış gaz kullanır.

Nasıl çalışır ?

Gaz genişlerken çevresinden ısı alır. Serviks soğudukça probun altında buztopu denilen bir buz tabakası oluşur ve çevresel olarak probun sınırlarını geçecek şekilde büyür.Buztopunun sınırından 2 mm içeriye kadar hücre ölümü yani nekroz gelişir. Azot kullanıldığında - 65 dereceye kadar soğutur. - 20 derecede hücre ölümü gerçekleşir.

Hangi hastalarda tercih edilir ?

Genellikle 5 mmden daha derine gitmeyen , serviksin yarısından fazlasını etkilemeyen , Kolposkopi ile yeterli değerlendirme yapılmış , glandları tutmayan servikal displazilerde ve rahim ağzı yarası diye tabir edilen servikal erozyonlarda tercih edilir. CIN III tedavisinde tercih edilmez.

Nasıl yapılır ?

İşlem sırasında anestezi gerektirmez. İşlemden 30-60 dk önce alınan Naproksen sodyum vb non steroid analjezikler işlem sırasında Uterus kramplarını da azaltmaktadır.

Hasta Jinekolojik muayene pozisyonunda hazırlanarak spekulum denilen muayene aleti yerleştirilir. Böylece serviks net olarak görülebilir. Probun ucuna su bazlı jel uygulanarak eşit doku teması sağlanır ve problem servikse sıkıca bastırılır.İşlem sırasında probun vajina duvarlarına temasından kaçınılmalıdır.  Tetiğe basılarak 7 mm dışına taşacak şekilde problem ve serviksin buz topu oluşturması beklenir. Tetik bırakılarak serviksin tamamen çözülerek probu bırakması beklenir ve 5 dakika ara verilerek işlem tekrarlanır.

Özellikle displazilerde  çift dondurma işlemi uygulanmadığında 1. yılda lüks riski artmaktadır.

İşlem sonrası vazovagal uyarıya bağlı baş dönmesi görülebilir. Hasta yavaşça oturtulmalıdır.

İşlem sonrası bakım nasıl olmalıdır?

İşlem sonrasında aşırı sulu ve hafif kanlı akıntı normaldir. Pede kullanılır ancak tampon önerilmez. Birkaç hafta boyunca lekelenme devam edebilir. İlk birkaç gün kasık ve alt batın ağrısı görülebilirve non steroid ağrı kesiciler ile giderilebilir. Nadiren rahim ağzı tıkanarak buna bağlı basınç ile ağrı olabilir.Bu tıkanıklık kolayca açılabilmektedir. Enfeksiyon riski nedeni ile 4 hafta cinsel ilişki yasağına uyulmalıdır. Kaçınmak olası değilse bile mutlaka kondom kullanılmalıdır.

 

Dış genital lezyonlar için kryoterapi :

Dış genital bölgede çıkan siğiller ve Molluscum dediğimiz sivilce benzeri lezyonlar için de krioterapi kullanılabilmektedir. Lokal anestezi ihtiyacının daha az olması , kozmetik sonuçların daha iyi olması kotere göre üstünlük sağlar. Sıkıştırılmış gazın ince uçlar yardımıyla püskürtülmesi ile soğutularak milimetrik alanda lezyon dondurulur.  

İşlem sonrası lezyon kabuklanarak sonrasında iyileşme süreci ile kaybolur.

 

Jinekolojide lazer kullanımı :

Lazerin jinekolojide oldukça geniş kullanım alanı bulunmaktadır.Vajinal sıkılaşma ve idrar kaçırma tedavisinde vajina içine yerleştirilen başlık yardımıyla lazer uygulanmakta ve  2-3 hafta aralar ile 3-4 seans uygulama ile sonuçlar alınmaktadır. Dış genital bölgede renk koyulaşması bir çok kadın açısından istenmeyen bir durum olup metabolik veya hormonal birçok durum , sıkı iç çamaşırı ve pantolonlar gibi birçok etken buna yol açabilmektedir. Lazer ile 3-4 seansta renk açılması sağlanarak genital bölge normal rengine döndürülebilmektedir. Küçük dudakların formunda deformasyon , sarkma problemleri de kanamasız bir şeklide lazer ile düzeltilebilmektedir. Dış genital bölgedeki siğil , molluscum gibi lezyonlar da yine lazer ile  tedavi edilebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emine Özel Taşhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)