Çocuğunuzun anaokulundaki ilk günlerini hayal edin. Bazı çocuklar oyun grubuna “merhaba” diyerek kolayca dâhil olurken, bazıları neden kenarda bekler veya bir oyuncak paylaşılamadığında hemen öfkelenir? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu durum sadece “karakter” meselesi değil; tamamen duygusal yetkinlik ile ilgili.
Bugün, çocukların sosyal dünyasında kapıları açan (ve bazen kapatan) o gizli anahtarları inceleyeceğiz.
Araştırmalar, gün içinde daha fazla mutluluk sergileyen çocukların adeta bir “etkileşim mıknatısı” olduğunu gösteriyor. Pozitif bir yüz ifadesi, akran dünyasına giriş biletidir.
• Neden Önemli? Mutlu çocuklar, öğretmenleri ve arkadaşları üzerinde olumlu bir intiba bırakır. Bu da onların daha fazla oyun daveti almasını ve sosyal becerilerini pratik etmesini sağlar.
• Blog Notu: “Gülümsemek, sosyal çarkları yağlayan bir iksir gibidir.”
3-4 yaşlarındaki bir çocuğun, karşısındakinin neden üzgün olduğunu veya bir durumun nasıl hissettirdiğini anlaması, sosyal başarının en büyük destekçisidir.
• Özellikle 4 yaş altındaki çocuklarda, duyguları tanıma becerisi arttıkça, kreşteki sosyal uyumları da doğru orantılı olarak artıyor.
• İpucu: Çocuğunuza duyguları öğretmek (kitaplardaki karakterlerin ne hissettiğini sormak gibi), onlara karmaşık sosyal çatışmaları çözmek için bir harita verir.
Belki de en kritik nokta burası. Hepimiz öfkelenebiliriz, ancak önemli olan bu öfkeyle ne yaptığımızdır. Araştırmaya göre:
• Duygularını kontrol edemeyip hemen ağlayan veya saldırganlaşan çocuklar, maalesef arkadaşları tarafından daha az tercih ediliyor.
• Cinsiyet Farkı: İlginç bir bulgu; kız çocuklarından toplumda daha “uyumlu” olmaları beklendiği için, duygularını düzenleyemeyen kız çocukları sosyal ortamlarda erkeklere göre daha fazla zorluk yaşayabiliyor.
Bu çalışmadaki sonuca odaklanırsak, karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor:
Beceri Sosyal Etkisi
Olumlu İfade Arkadaş edinmeyi kolaylaştırır.
Duygu Bilgisi Çatışmaları çözmeyi sağlar.
Duygu Düzenleme Kabul görmeyi ve dışlanmamayı sağlar.
Bu akademik veriler bize şunu söylüyor: Çocuğunuzun sadece sayıları veya harfleri öğrenmesi yetmez.
Unutmayın: Duygularını yönetmeyi öğrenen bir çocuk, sadece okulda başarılı olmaz; hayat boyu sürecek sağlıklı ilişkilerin de temelini atar.