Kudret Narı Hakkında

Yazar Eylül Fatma ŞenolDiyetisyen • 18 Kasım 2020 • Yorumlar:

Son zamanlarda adını sıkça duyguğumuz meyvelerden biri de kudret narı(Momordica charantia L.)dır. Momordica charantia; glikozitler, saponinler, alkaloidler, sabit yağlar, triterpenler, proteinler ve steroidleri içeren biyolojik olarak aktif kimyasallar içerir. Kudret narı yağı bileşiminde birçok farklı yağ içeriğine sahiptir.Kudret narı yağının yağ asitleri bileşimi ;

C16:0 Palmitik asit %7.5-20

C16:1 Palmitoleik asit %0.3-3.5

C18:0 Stearik asit %0.5-5

C18:1 Oleik asit %55-83

C18:2 Linoleik asit %3.5-21

C18:3 Linolenik asit<%1

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN

Kudret narı, bağışıklık sistemini harekete geçirebilen ve vücudun doğal öldürücü hücrelerini harekete geçiren güçlü antiviral özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Çalışmalar ayrıca Kudret narının anti-kanserojen özelliklere sahip olduğunu ve birçok kanser türüne karşı bir sitotoksik ajan olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Kudret narı ekstraktının meme kanseri hücre büyümesinin engellemesinde vücutta çalışan tüm yolları desteklediği görülmüş ve meme kanserinin önlenmesi için bir besin takviyesi olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

 

ANTİDİYABETİK

 

1000'den fazla bitkisel ürün, hiperglisemiyi tedavi etmek için dünyanın çeşitli kültürleri tarafından kullanılmıştır ve bunlar arasında Kudret narı (M. charantia) en popüler bitkilerden biridir. Bugün, dünya çapında 140'dan fazla farklı çalışmada, hem insan hem de hayvan modellerinde M. charantia'nın farklı ekstrelerinin ve bileşenlerinin anti-hiperglisemik ve hipoglisemik etkilerini araştırılmıştır.Bu sayede diyabet olan kişiler kan şekerini dengesini sağlamak amaçlı kudret narından destek alabilirler.

 

ANTİÜLSER

 

Kudret narı bitkisinin ülser, reflü ve gastrite karşı olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Kudret narı bitkisinin midede üreyen ve mide asidinin artmasına neden olan H. pyloriye karşı önleyici etkiye sahip olduğu da bilinmektedir.Kudret narı yağı aç karnına sabah ve akşam 1 tatlı kaşığı tüketildiği zaman mide ülseri tedavisinde faydalı olduğu belirtilmiştir.Mide asit dengesini sağlayarak daha rahat bir sindirime yardımcı olmaktadır.

 

YARA TEDAVİSİNDE

 

Türkiye'de, dışarıdan yaralarda kullanılır. Bozulmuş bağışıklık yanıtI, büyüme faktörü yetersizlikleri ve kollajenin azalmış sentezi gibi bir dizi anormallik, diyabet ve gecikmiş yara iyileşmesinde olumlu sonuçları görülmüştür. M. charantia meyve merhemi ile tedavi, yara kapanmasını önemli ölçüde artırır ve hücre dokusunun büyümesini ve farklılaşmasını düzenleyen enzimleri yükseltir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)