Okul Öncesi ve Adölesan Dönemde Beslenme

Yazar Eylül Fatma ŞenolDiyetisyen • 18 Kasım 2020 • Yorumlar:

Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda ,hem psikolojik hem de bedensel sağlıkları açısından beslenmenin önemli bir yeri vardır.İleride yaşayacakları hayatları için sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bu yaşlarda edindikleri için , bazı temel alışkanlıkların kazandırılması önemlidir.

*Okul öncesi çocuklarda iyi beslenme alışkanlıkları nasıl kazandırılır?

-Çocuklara tüketebilecekleri düşünülenden az besin verilmelidir.Daha fazla istemeleri onlara bırakılmalıdır.

-Çocuklara yemek yemenin bir gereksinim olduğu bu yaşta öğretilmelidir.Dans ederek,Tv izleterek,oyunla yemek yedirmek uygun bir tutum değildir.

-Çocukların açlık belirtilerine kulak verilmelidir.Doyduğunu söylediğinde yemesi için aşırı ısrar edilmemelidir.

-Çocukların yemeklerini kendilerinin yiyebilmesi için olanak sağlanmalıdır.

 

-Çocuk her seferinde tabağındakileri bitirmesi için zorlanmamalıdır.

 

-Yemek saatlerinin çocuğu mutlu yapan saatler olmasına özen gösterilmelidir.

 

ADÖLESAN DÖNEMDE BESLENME

 

Ergenlik dönemi, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu, çocukluktan ergenliğe geçişi kapsayan önemli bir dönemdir. Bu dönem besin gereksiniminin en fazla olduğu dönemdir.Bu yüzden kaliteli besin tüketme alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir.

 

1. Ergenlerin sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.(Yonca modeli) Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir.

 

 2. Ergenlerin özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 dilim beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Ayrıca, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün imkanlar dahilinde 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir.

 

 3. Ergenler için en önemli öğün kahvaltıdır.Her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir.

 

4. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır.

 

 5. Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin, şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları,kuruyemişler ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlıdır.

 

6. Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)