Kulakta Sıvı Toplanması

Yazar Baran AcarKulak Burun Boğaz Doktoru • 10 Eylül 2018 • Yorumlar:

Çocukluk döneminde sık görülen hastalıklarından birisidir. Kulak zarı arkasında orta kulak boşluğunda sıvı toplanması ile oluşur.  Hastalarda orta kulak iltihabında görülen ateş, kulak ağrısı ve kulak zarında kızarıklık izlenmez. Genellikle hastalarda huzursuzluk ve hafif derecede bir işitme kaybı hali vardır.

 

ÇOCUKLARDA NEDEN ORTA KULAKTA SIVI TOPLANMASI  OLUR
En önemli nedeni çocukların baş anatomisi ve fizyolojisinin yetişkinlere göre enfeksiyonlara daha yatkın olmasıdır. Ana okulu ve kreş ortamında bulunan çocuklar, allerjsi olanlar ve sigara içen ailelerin çocukları daha fazla risk altındadır. Geniz eti büyümesi olan çocuklarda  geniz etinin mikroorganizmalar için bir depo ve saklanma yeri görevi görmesi nedeni ile kulakta sıvı toplanması için bir risk faktörüdür

Kulak ile genizimiz arasında yer alan kulak basıncını ve havalanmasına katkı sağlayan östaki borusu küçük çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla sorun çıkartmaya yatkındır. Çocuklarda östaki borusu yatay pozisyonda yerleşir, böylelikle enfeksiyon yapıcı ajanlar östaki borusundan daha kolaylıkla orta kulağa geçerler. Östaki borusunun çalışmaması ve enfeksiyona taşıyıcılık yapması ile orta kulaktaki hava basıncı düşer ve vakum oluşur. Kulak zarı  orta kulağa doğru çökmeye başlar. Zaman içerisinde sıvı gittikçe koyulaşarak zamk kıvamına ulaşır, zarın ve kemikçiklerin titreşmesine engel olup, orta derecede işitme kaybı ile sonuçlanır. Problem aylarca sürecek olursa, orta kulaktaki zamk kıvamındaki sıvı, yapışıklıklara neden olur, Kulak zarı  orta kulağa doğru çökmeye başlar, kulak kemikçiklerinde erimelere ve kopmalara neden olur.Yetişkinlikte kulak ameliyatı geçiren hastaların bir çoğu, çocuklukta orta kulakta sıvı birikmesi olup uygun tedavi almayan kişilerdir.

Banyo sırasında kulağa su kaçması ile orta kulakta sıvı toplanması arasında hiçbir bağlantı yoktur

TEŞHİS  NASIL KONULUR
Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından yapılan bir muayene ve kulak testleri ile net bir şekilde teşhis konulur. Muayenede kulak zarı parlak rengini kaybetmiş ve dışarı doğru bombeleşmiş olarak görülür. Durum uzun sürerse, kulak zarında çökme başlar. Yapılan işitime ve basınç testlerinde  orta kulakta negatif basınç izlenir, refleksler alınamaz ve iletim tipi işitme kaybı gözlenir.

KULAKTA SIVI TOPLANMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR

Orta kulakta sıvı toplanması tedaviyle düzelebilen bir hastalıktır.

Hastalığın takibinde bazen ilaçsız dahi düzelme olabilmektedir. Sıvı toplanması ilk başladığında birkaç hafta içinde şikayetler düzelmiyorsa ilaçlarla tedavi denenmelidir. Genellikle kullanılan ilaçlar antibiyotikler, dekonjestanlar, antihistaminikler, steroidler ve aşılardır. Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından yapılan muayene ve tetkik sonuçları uzun süreli bir problem olduğunu düşündürüyorsa, tedavi seçeneği fazla geç kalınmadan cerrahi olmalıdır.

KULAĞA TÜP TAKILMASI NEDİR

Ameliyat esnasında kulak zarı çizilerek sıvı boşaltılır ve oluşturulan delik hemen kapanmasın diye, orta kulağa hava taşınmasına yardımcı olmak üzere tüp yerleştirilmesi gerekir. kulak zarına tüp yerleştirilmesinin amacı orta kulağın havalanmasını sağlayarak kısır döngüyü kırmaktır Hastada  geniz eti varsa, geniz etinin  de aynı zamanda ameliyatla alınması gerekir.

AMELİYAT SONRASI  YAPILMASI GEREKENLER

Kulak zarına tüp takılmasıyla orta kulağa dışarıdan bir geçiş yolu açılmış olur. Eğer kulak kanalına  su kaçarsa, suyun orta kulağa geçmesi mümkündür ve orta kulakta iltihaplara neden olabilir. Kulak tıkaçları veya vazelinli pamuk ile su kaçmasına engel olunmalı, havuza veya denize girilirken baş suya sokulmamalıdır. 3 ayda bir tüplerin takibi için muayene edilmesi gerekir. Tüpler yabancı cisim olduğu için vücut tarafından genellikle atılacaktır. Tüpler çıktıktan sonra kulak zarındaki delik kısa sürede kendiliğinden kapanır. Nadiren tüp atıldıktan sonra kulak zarındaki delik iyileşmeyebilir. Bu durumda cerrahi olarak deliğin kapatılması gerekebilir.Östaki tüpü tıkanıklığının uzun sürdüğü hastalarda, uzun süre atmayan özel tüpler kullanmak gereklidir. Genel olarak tüplerin 2 yıldan daha uzun süreyle kalmasına izin verilmez. Uzun süreli kalan tüpler, kendisi atmayan tüpler ve kendisi orta kulakta iltihaplara neden olan tüpler KBB muayenesi sırasında alınabilir.        

–  Ana neden genellikle geniz etinin büyümesidir.

– Tüp takılan hastanın kulaklarına su kaçırılmamalıdır.

– Kulak tüplerinin 3 ayda bir takibi önemlidir.

– Genizdeki östaki borusunun havalanmasına engel olan olay düzelmeden tüpler atılırsa yeniden yerleştirilmesi gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Baran Acar Kulak Burun Boğaz, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Baran Acar

Kulak Burun Boğaz, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al