Kurban Bayramında Beslenme

Yazar Tuğçe ÇiçekDiyetisyen • 6 Kasım 2020 • Yorumlar:

Malum önümüzde kurban bayramı var, bende size bu bayramda beslenme ile ilgili ufak tüyolar vermek istiyorum. Sağlıklı bir kurban bayramı geçirmek için doğru besin seçimi, gıda güvenliği,etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranmak gerekiyor. Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanların insanlara; tenya, salmonella, ve şarbon gibi birçok hastalik bulaşma riski vardir. Bu yüzden hijyene kurlalarina dikkat edilerek kesimler gerceklestirilmelidir. Et, sindirimi zor bir besindir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki rigor mortis olarak adlandırılan sertlik, hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur, bu nedenle et 1- 2 gün soğutucuda bekletildikten sonra tüketilmelidir. Et kendinden yağlı bir besin olduğu için, pişirirken içerisine iç yağı, kuyruk yağı veya sıvı yağ eklenilmesine gerek yoktur.Kekik, karabiber, kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar, defne yaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha faydalı hale getirmeye yardımcı olabilir.

Kurban bayramı boyunca kirmizi et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Bu durum özellikle genç veya yasli farketmeksizin alp-damar, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalarına sahip bireyler için risk oluşturmaktadır. Bu bireyler et tüketmek istiyorlarsa pisirme yontemlerinden haşlamayı tercih ederek porsiyonlarına dikkat ederek tüketmelidirler. Bayram boyunca tüketilecek et miktarini goz önüne alarak doymuş yağ ve kolesterol açısından zengin beslenileceği için sabah kahvaltısında yumurta tüketmemenizi öneririm. Yumurta yerine az yagli beyaz peynir, domates,salatalik.zeytin ve bol koyu yeşil yapraklı sebzeleri kahvaltınıza eklemelisiniz. Tercihen akşam yemekleri yerine etinizi oglen yemenizi tavsiye ederim. Etin sindirimi uzun sürdüğü için birde üzerine kurban etinin taze kesildigini dusununce sindirimle ilgili problemler yasamamaniz icin etinizi öğlen tüketip akşam sebze yemeklerini tercih etmelisiniz. Bu sekilde beslenmenizi planlamaniz cok daha sağlıklı olacaktır. Ara öğünlerinde özellikle sebze ve meyve tüketimini artırarak posa aliminizi arttırırsanız tükettiğiniz etin hem sindirimine destek olmuş olursunuz hemde siskinlik, odem gibi problemlerinizi önlemiş olursunuz. Dikkat etmemiz gereken en önemli nokta ise su tüketimi, bayram boyunca özellikle asitli, sekerli içecekler yerine bol miktarda su tüketmenizi öneririm Havaların sıcak olduğunu düşünerek su tüketiminizi bu bayram bir tik daha arttirabilirsiniz.

 

Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen göstererek bayraminizi saglikli bir sekilde geçirebilirsiniz. herkese iyi bayramlar dilerim . 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)