Laparoskopik Fıtık Tedavisi

Yazar Özgün AkgülGenel Cerrah • 23 Ekim 2016 • Yorumlar:

Karın duvarındaki potansiyel zayıf alanlarda yırtık oluşması sonucu karın içi organların dışarı çıkmasına fıtık denir. Fıtıklar en çok kasık bölgesinde, göbekte ve eski ameliyat kesi yerlerinde görülür.

Kasık Fıtığı (İnguinal Herni)
Kasık bölgesinde fıtık oluşabilecek 3 adet potansiyel boşluk vardır. Fıtığın yerleşimine göre direkt, indirekt ve femoral olarak isimlendirilir. Tek tek olabileceği gibi hastada birarada da görülebilir. Kasık fıtıklarının tek tedavisi yama ile fıtık tamiridir. Açık ve kapalı (laparoskopik) olmak üzere 2 yöntemi vardır. Kapalı (laparoskopik) yöntemde ciltten açılan 3 adet küçük delikten karın duvarının içine yama yerleştirilir. Bu yama ile kasık bölgesindeki 3 boşluk da kapatılarak nüks riski düşürülür. Hasta aynı gün ayağa kalkabilir, taburcu olabilir. Kısa sürede işe dönüş sağlanır. Ortalama 20 gün sonra spora başlanabilir.

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni)
Göbek fıtığı, göbek deliğinin altında 3 cm çapındaki alanda görülebilen fıtıktır. Doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebilir. Kadınlarda daha sık görülür. Açık ve kapalı (laparoskopik) olarak gerçekleştirilebilir. Kapalı (laparoskopik) ameliyatta karın içine 3 küçük delikten ulaşılır. Ameliyatta karın içi organların yapışmasını engelleyen özel yamalar kullanılır. İç yüzeyden konulan yama sayesinde hem nüks oranı daha düşük olur, hem de estetik bir görünüm sağlanır. Hasta aynı gün ayağa kalkabilir, taburcu olabilir. Kısa sürede işe dönüş sağlanır.

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)

Kesi yeri fıtıkları, daha önceki ameliyatta yapılan kesi yerlerinden gelişir. Uygunsuz cerrahi teknik ve malzeme kullanılması, yara yerinde enfeksiyon gelişmesi, obezite, diyabet, sigara kullanımı gibi faktörler kesi yerinde fıtık gelişmesi neden olabilir. Kesi yeri fıtıkları açık ve kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılabilir. Karın cildinde açılan 3-4 küçük delikten karın içine girilerek fıtık kesesi içindeki organlar çıkartılır. Karın içindeki organların yapışmasını engelleyen özel yamalar kullanılarak fıtık defekti kapatılır. Hasta aynı gün ayağa kalkabilir. Kısa süre sonra işe dönüş sağlanır. Nüks oranları düşüktür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)