Lingual ortodonti nedir?

Yazar Meltem Mutlu GülerOrtodontist • 15 Ekim 2017 • Yorumlar:

Dişlerindil tarafındaki iç yüzeylerineyerleştirilen materyaller sayesinde yapılan ortodontik tedaviye lingual ortodonti denilmektedir. İçeriden tel, görünmeyen tel tedavisi gibi isimlerle de bilinmektedir.

 

Lingual ortodonti her türlü ortodontik problemin tedavisinde kullanılabilir bir yöntem midir?

Lingual ortodontideki gelişmeler sayesinde günümüzde birçok ortodontik problemin çözümü bu yöntemle mümkündür.

 

Incognito ya daHarmonynedir?

Incognito ya da Harmony lingual tedavide kullanılan materyallerden bazılarının isimleridir. Bilinenin aksine bir tedavi yöntemi değildir.

 

Lingual ortodonti her hastaya uygulanabilir mi?

Ortodonti tedaviendikasyonu konulan her hastada uygulanabilir.Ancak bazı ortodontik problemlerde ya da ağız açıklığında ve baş boyun hareketlerinde kısıtlılık olan hastalarda pek tercih edilmemektedir.

 

Lingual ortodontide uygulanan materyallerealışmakzor mudur?

Tüm ortodontik tedavilerde kullanılan materyallere alışmak bir süreçtir. Geleneksel tel tedavilerinde dudak ve yanaklarda irritasyonlar olabilirken lingual tedavide ise bu durum dilde görülebilir. Dilin hareketli ve inervasyonu yoğun olan bir organ olduğunu düşünürsek alışma süresi bir miktar artabilir. Bazı kişiler oldukça kolay adapte olur. Tüm tedavilerde adaptasyon süresinin kişiden kişiye değişeceğiniunutmamak gerekir.

 

Lingual ortodontidekullanılanmateryallerkonuşmamıetkiler mi?

Uygulamayı takriben bir süre etkileyebilir. Ancak adaptasyon sürecinin sonunda etkisi ortadan kalkacaktır. Çok nadir olarak bazı hastalarda tedavi boyunca devam etmektedir. Lingual ortodonti; tv spikerleri, sanatçılarve iş adamlarıgibi kişiler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir.

 

Lingual ortodontide tedavi süresi uzun mudur?

Her hastanin tedavi süresi farklı olabilir. Dişlerin pozisyonlarından hasta kooperasyonuna kadarbirçok etken söz konusudur. Ancak lingual ortodonti ile diğer ortodontik tedavi yöntemleri arasında ciddi bir fark yoktur.

 

Lingual ortodonti tedavisinde ağız hijyeni sağlamak zor mudur?

Tüm ortodontiktedavilerde ağız hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. Diş fırçalamanın haricinde ortodontist tarafından önerilen arayüz fırçaları, gargara, ağız duşu (waterpik) gibi ürünlerin düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.Lingual ortodonti tedavisinde ağız hijyenini sağlamanın ayrıca bir zorluğu bulunmamaktadır.

 

Lingual ortodonti yaptırmak istiyorum. Süreç nasıl ilerleyecek?

Ortodontistiniz muayenesi ardından bir kayıt randevusu oluşturulur. Bu randevuda fotoğraf model ve gerekli röntgenleriniz alındıktan sonra ilgili firmanın yurtdışındaki merkezine gönderilir. Ardından size özel materyaller üretilir ve kliniğe kargolanır. İkinci seansınızda tellerin uygulaması yapılır. Sonraki süreç, 4-6 hafta aralıklarla kontrol seansları şeklinde devam eder.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)