Lohusalık Dönemi

Tebrikler! 40 haftalık gebelik sürecini ve saatler süren doğum maceranızı geride bıraktınız. Artık bir annesiniz. Nasıl bir doğum yapmış olursanız olun vücudunuz bu süreçte esnediği için sizi bekleyen 6 haftalık bir iyileşme süreciniz var. Bu süreç her anne için farklı işler. Eğer vajinal doğum yaptıysanız ve doğum sırasında oluşan herhangi bir yırtığınız yok ise iyileşme 3 haftaya kadar var ise de 6 haftaya kadar gerçekleşir. Sezeryan doğumda sonra 4-6 haftada toparlanmış olursunuz.
Doğum sonrası kanamalar 6 haftaya kadar devam edebilir. İlk 3-10 gün arası yoğun olabilir. Sonra kanamanız kırmızıdan pembeye kahverengiden sarı akıntıya dönüşecektir.Eğer kanamanız çoksa ve her saat başı ped değiştirmek zorunda kalıyorsanız, doktorunuzu arayın. Bu süreçte Tuvaletinizi yaptıktan sonra mutlaka genital bölgenizi ılık su ile temizleyin.
Sezeryan dikişinize dikkat edin. Her gün zarar vermeden dikişli bölgenizi tentirdiyot ile silin . Temiz bir havlu ile kurutun. Yaranızı açık yada kapalı tutmanız gerektiğini doktorunuza sorun. Ağır kaldırmayın.
Tedbirli davranın. Doğum sonrası ilk büyük tuvaletinizi yapmanız zaman alabilir. Bu nedenle sürece yardımcı olacak tahıllı gıdalar, meyve ve sebze tüketin. Yürüyüşler yapın. Kabızlık durumunda hekiminiz ile görüşün.Kegel egzersizlerinizi yapın. Genital bölgenizi eski haline döndürecek en güzel yöntem budur.bu nedenle hazır olduğunuzda bu egzersizlere hemen başlayın. Her gün 3 kez 20 set yapmaya çalışın.
Göğüslerinize dikkat . Ağrıyan göğüslerinize ılık yada soğuk kompres veya hafif bir masaj yapabilirsiniz. Ateş yaşamanız durumunda hekiminiz ile irtibat kurun bu büyük ihtimalle tam boşalmayan göğüsünüzden kaynaklanmaktadır. Ayaklarda şişlik yaşayabilirsiniz zamanla kaybolacaktır. Sağ omuz ağrısıda zamanla geçecektir.
Bol bol hareket edin. Küçük yürüyüşlere başlayabiliriniz. Hafif yürüyüşler yapmak kan dolaşımınızı düzene sokarak ve kaslarınızın güçlenmesini sağlayarak sizi fiziksel ve psikolojik olarak rahatlatacaktır. Gaz çıkarmanıza kabızlığa iyi gelecek ve hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır. Günde en az 8 bardak su için.
Hekiminiz aksini söylemediği sürece korse kullanabilirsiniz

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)