Spor müsabakalarından sonra yapılan röportajlarda sıkça duyulan “önümüzdeki maçlara bakacağız”, “hak eden kazandı” gibi klişe ifadeler, çoğu zaman izleyiciler tarafından yüzeysel ve içtensiz bulunur. Oysa bu cümleler, sporcunun o an yüksek seviyede olan duygularını yönetmek için kullandığı işlevsel bir savunma katmanıdır. Müsabaka biter ama nabız hâlâ yüksek, adrenalin zirvede, kortizol seviyesi yüksektir. Beyin o anda dürüst bir ifade yerine güvenli bir kalıp seçmeye eğilimlidir; çünkü mikrofon karşısında duygusal bir patlama, kariyeri etkileyebilecek cezalara, kulübü güç durumda bırakabilecek manşetlere ya da takım içi gerilimlere yol açabilir. Klişe cevaplar, duyguların güvenli bir biçimde tutulmasını sağlayan bir sigortadır.
Yenilgilerden sonra “şanssızlık”, “hakem hataları” gibi dış nedenlere yapılan vurgu da rastlantısal değildir. Sosyal psikolojide “kendine hizmet eden yanlılık” olarak bilinen bu eğilimde, kişi başarıyı kendi yeteneğine ve emeğine; başarısızlığı ise dış faktörlere bağlayarak öz değerini korumaya çalışır. Bu mekanizma yalnızca sporculara özgü değildir; iş yerinde, akademide ve ilişkilerde de gözlemlenen yaygın bir savunma biçimidir. Bir miktar bu yanlılık sağlıklıdır ve motivasyonu korur. Ancak aşırıya kaçtığında öğrenmenin ve gelişmenin önüne geçer, çünkü kişi kendi payına düşeni göremez hâle gelir.
Bir takımın röportajlarındaki dil, takım içi dinamikleri okumak için zengin bir kaynaktır. Sporcular sürekli “biz” yerine “ben” diyorsa, sorumluluk hep dışarıya atılıyorsa, takım arkadaşlarına dair üstü kapalı eleştiriler yer alıyorsa, takım içi bağ ve liderlik konusunda bir uyarı sinyali olabilir. Olgun bir liderlik, klişelerin arkasına saklanmadan sorumluluk alabilmek; başarısızlığın da başarının da bir bölümünü sahiplenmektir. Bu beceri doğuştan gelmez; üzerine çalışılan, zamanla gelişen ve antrenörlerle birlikte şekillendirilen bir yetidir. Spor psikolojisi danışmanlığı, sporculara hem stresli anlarda duygu yönetimini hem de medya iletişiminde sağlıklı bir duruş geliştirmeyi çalışma fırsatı sunar.