Mamografi, gerekler ve yanlışlar

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 7 Nisan 2017 • Yorumlar:

İnanabileceğiniz genel mamografi efsanelerinin uzun vadeli sağlık üzerinde ciddi bir etkisi olabilir.
Bu sene yıllık mamografinizi atlamak büyük bir sorun değil mi? Veya bir mamografinin çok fazla radyasyon kullandığından mı endişe duyuyorsunuz?
40 yaş ve üzeri kadınlar için yıllık mamografi meme kanserini erken tespit etmeye yardımcı olur, böylece daha başarılı tedavi ve daha yüksek hayatta kalma oranı elde edilir.

Efsane 1: Meme kanseri semptomum yok ya da aile geçmişi yok, bu yüzden yıllık mamografi çektirmek zorunda mıyım ?

Gerçek: Amerikan Radyoloji Koleji belirti veya aile öyküsünden bağımsız olarak 40 yaşın üzerindeki tüm kadınlar için yıllık tarama mamografisi önermektedir. “Erken tespit çok kritik” ,Meme kanseri semptomları olana kadar mamografinizi beklemek isterseniz, bu noktada kanser daha gelişmiş olabilir ve artık iyileştirilemeyebilir. Erken evre Göğüs kanserlerinin beş yıllık sağ kalım oranı yüzde 99'dur. Daha ileri evre kanserlerde hayatta kalma oranı yüzde 24'tür.

Meme kanseri olan kadınların yüzde doksanında aile öyküsü yoktur. Çoğu meme kanseri vakasının sebebi bireyde meydana gelen spontan genetik değişikliklerdir ve mutlaka aile öyküsü veya meme kanseri geni ile ilişkili olmak zorunda değildir.

Efsane 2: Mamografi beni yüksek doz radyasyon seviyesine maruz bırakacaktır.
Gerçek: Mamografide kullanılan radyasyon çok düşük miktardır ve tıbbi kabul edilebilirlik düzeyi dahilindedir. Mamografi bir tarama aracı olduğu için kuralları oldukça düzenlenir. Gittiğiniz tesis Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ise güvenlidir.

Efsane 3: 3 boyutlu bir mamografi geleneksel bir mamografiyle aynıdır.
Gerçek: Üç boyutlu mamografi veya tomosentez, meme kanserinin erken teşhisi için kullanılabilen en modern tarama ve tanı yöntemidir. Standart bir 2 boyutlu mamografi ile kıyaslandığında, 3 boyutlu mamografide memenin daha fazla görüntüsü elde edilir. 3-boyutlu mamografiler bize normal doku ile kanser arasındaki farkı daha doğru belirleme olanağı sunar. Üç boyutlu mamografiyle elde edilen veriler erken kanser tespitinde %40 daha fazla başarılı olmamızı sağlar.

Efsane 4: Mememde herhangi bir kanser türü varsa, onu bulmada tarama mamografinin garantisi vardır.
Gerçek: Yıllık mamografi kadınlar için çok önemlidir, ancak sınırlamalar vardır. Bu çoğunlukla yoğun meme dokusundan kaynaklanır. Normal meme dokusu bir kanseri gizleyebilir ve bir kanseri taklit edebilir. Yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda, meme MR veya meme ultrasonu gibi diğer görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

Efsane 5: Geçen sene normal bir mamografim vardı, bu yüzden bu sene başka bir şeye ihtiyacım yok.
Gerçek: Mamografi kanseri önleme değil, tespit etme yöntemidir. Normal bir mamografiye sahip olmak harika bir haber, ancak gelecekteki mamografilerin normal olacağını garanti etmiyor. Tarihteki en büyük araştırmalar, düzenli tarama mamografileri çeken 40 yaş üzerindeki kadınlarda meme kanseri ölümünde yüzde 33'lük bir düşüş olduğunu gösterdi.

Efsane 6: Doktor bana bir mamografiye ihtiyacım olduğunu söylemedi, çektirmem gerekmiyor galiba?
Gerçek: Tarama mamografiniz olması için size reçete yazması veya istem formu doldurmasına gerek yok. 40 yaşından itibaren, doktorunuzun söz etmeyi unutmasına rağmen her yıl bir mamografi çektirmeniz gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)