Meme Büyütme

Meme büyütme ameliyatıdünyada Estetik ,Plastik Cerrahide en çok başvurulan cerrahi yöntemlerden birisi olarak kabul görmektedir. Bunun en büyük nedeni var olan güzellik algısıdır. Meme boyutu bir kadının duruşundan görüntüsüne ve hatta psikolojisine kadar oldukça fazla önem teşkil eder. Bu işlem yalnızca beğeni nedenli yapılmamakta aynı zamanda meme şeklinin doğuştan bozuk olduğu durumlarda; iki memenin asimetrik olması durumunda; kanser nedenli memesi alınan kişilerde; hamilelik ya da emzirmeye bağlı olarak memeleri deforme olmuş kişilerde de uygulanmaktadır.

Bu nedenle göğüslerinin boyutundan hoşnut olmayan pek çok bireymeme büyütme ameliyatıkonusunu araştırmaya başlar.Meme büyütmeameliyatı, bir kişinin memesini büyütme ve/veya şeklini değiştirmek için yapılan işleme verilen isimdir. Silikon implant adı verilen protezler kullanılarak ya da yağ enjeksiyonu yardımıyla meme büyütme işlemi yapılmakta ve meme büyütme ameliyatı sonrası daha dolgun, diri ve büyük memeler elde edilmektedir.

Bu operasyon meme bezinin altına, kasla meme bezi arasındaki fasyanın altına ya da kasın altına silikon implantlar konularak gerçekleştirilmektedir.

Memebüyütmeameliyatı sırasında, bu protezler meme altında katlantı çizgisinden girerek yerine yerleştirilmekte ve bölgede kısa süre içinde iyileşme gözlemlenmektedir.

Meme büyütme ameliyatı ardından bebek sahibi olunması durumunda, bebeği emzirmede herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Memeye yerleştirilen protezlerin süt kanallarıyla herhangi bir bağlantısı olamamakta böylece emzirmeye engel teşkil etmemektedir.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI ÖNCESİ BİLMENİZ GEREKENLER

Eğer 18 yaşını geçtiyseniz ve kendi isteğiniz doğrultusunda ameliyat olmaya karar verdiyseniz ameliyat öncesi bu konuda dikkat etmeniz gereken noktalar olacaktır.

Meme büyütme ameliyatına kendi isteğinizle karar vermeniz gerekmektedir.

Bir başkasının etkisinde kalarak meme büyütmeye karar vermemelisiniz. Bunun bir operasyon olduğunu unutmamalısınız. 

Ameliyat öncesi yapılacak muayene istekleriniz doğrultusunda bedeniniz için en  uygun olan boyutu seçmelisiniz. Her insanın vücut yapısı birbirinden farklı olacağı için her anatomiye uygun ayrı bir meme şekli bulunmaktadır. Memenin yeri her kadının anatomik yapısına ve ilgili hekimin muayene sonucu değerlendirmelerine göre belirlenmektedir. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 45-90 dakika olmakla birlikte tamamen iyileşme süresi ortalama 1,5 aydır. Operasyonun ardından ilk birkaç gün zorlu ve sıkıntılı geçse de daha sonra herhangi bir problem gözlemlenmemektedir.

  • Meme büyütme ameliyatı öncesi hekiminizle kuracağınız iletişim ameliyat öncesi ve sonrası için endişelerinizi büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır. Öncelikle bireysel olarak ne istenildiğine karar verilmeli ve akabinde hekimin önerileri muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır.

Memenin büyüklüğüne vücut şekliniz temel alınarak karar verilmektedir. Göğüs kafesinin genişliği,  kişinin boyu mevcut olan memenin taban genişliği ve yüksekliği meme boyutuna karar verirken mutlaka üzerinde durulması gereken konulardır. Bu bilgiler ışığında karar verildiğinde, her iki memenin eşit büyüklükte olması, vücudun taşıyabileceği büyüklükte olması, memenin dışarıya doğru taşmaması,  dolgun ve diri görünümünün yanı sıra doğal görünmesi de  sağlanacaktır. Burada önemli olan estetik görüntü sağlanırken; sağlıktan da ödün vermemektir.

  • Meme büyütme ameliyatı öncesi karar verilmesi gereken bir diğer nokta da silikonun nereden yerleştirileceğidir.

Meme implantı; koltuk altından, meme başının etrafındaki koyu kısmın çevresinden ve göğsün alt kısmından olmak üzere üç giriş yerinden yerleştirilmektedir. Hekimin hastayı bilgilendirmesinin ardından bu yönteme birlikte karar verilmeli ve meme için uygun olan silikon seçilmelidir. Meme büyütmede kullanılan silikon meme protezlerinin içi jel halindeki silikon ya da salin olabilir.

  • Meme büyütme ameliyatı öncesi, yaklaşık on gün, aspirin, E vitamini, coenzim Q gibi kan sulandırıcı ilaçlardan mutlaka kaçınılmalıdır. Bu ilaçlar ameliyat sonrası iyileşme sürecinizi olumsuz etkiler.
  • Mevcut rahatsızlıklarınız, alerjileriniz, düzenli kullandığınız ilaçlarınız var ise mutlaka hekiminize bildirmeniz gerekmektedir.
  • Sigara tüketiciyseniz doktorunuzu bilgilendirmeli ve ameliyat öncesindeki birkaç gün içinde içmeyi kesip kesmeyeceğiniz konusunda danışmalısınız.
  • Operasyondan birkaç gün önce kas ağrısı çekmemek adına ağır sporlardan mutlaka kaçınmalısınız.
  • Doktorunuzun da bilgilendireceği üzere, ameliyattan önceki gece belli bir saatten sonra su ve yemek yememelisiniz.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Meme büyütme ameliyatı yaklaşık olarak bir saat sürmektedir. Ameliyatın ardından birkaç saat boyunca meme ve bölgesinde ağrı hissedilmez. Hastanın durumuna uygun şekilde operasyon günü ya da takip eden gün taburcu işlemleri yapılabilmektedir. Taburcu olunduktan sonraki ilk iki gün hastanın hareketlerini kısıtlı tutması, iyileşme sürecinde önemlidir. Bu iki günlük süreçte hasta mutlaka istirahat etmelidir. Takip eden ilk otuz gün içerisinde de spor, ağır taşıma ve kaldırma gibi eylemler kesinlikle önerilmez. Operasyonu takip eden iki ay içerisinde solaryum, sauna, buhar banyosu gibi eylemlerden de zorunlu olarak kaçınmak gerekir.

Operasyonun ardından ilk iki gün içerisinde hasta bir nebze de olsa ağrı hissedebilmektedir. Ağrı olmasa dahi memedeki dolgunluk hissi onu rahatsız edebilir. Ameliyat sonrası meme dokusunda ödemler olabilmekte ve  bu ödemler normal kabul edilmektedir. Birkaç gün sonra ödemler yavaş yavaş inmeye başlar. Hekim kontrolü sağlanarak bantlar çıkarılır. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Öncelikle meme büyütme ameliyatında hızlı bir iyileşme görüldüğünün bilincinde olmakta fayda vardır.
  • Operasyon sonrası yalnızca dikkatli olmalı ve hekimle iletişim halinde kalınmalıdır.
  • Yaşınız, boyunuz, kilonuz ve gündelik fiziksel aktivitenizin yoğunluğuna göre hekiminiz gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.
  • Operasyonu izleyen ilk bir aylık süreçte ağır sporlardan kaçınmalısınız. Özellikle tenis, ağırlık kaldırma, zıplama gibi egzersizlerden uzak durmalısınız.
  • Operasyonun üzerinden iki ay geçtikten sonra ağır spor yapabilirsiniz.
  • Uzanma, kol uzatma vs. gibi hareketlerden kaçınılmalıdır.
  • Hekiminize danışarak ılık suyla duş alabilirsiniz.
  • Doktor kontrollerini kesinlikle aksatmamalısınız.
  • Operasyon sonrasında yerleştirilen bandı doktorun bilgisi dâhilinde olmadığı sürece çıkarmayınız.
  • Doktorunuza danışarak meme bölgenize özel yağ ve nemlendirici sürebilirsiniz.
  • Meme büyütme ameliyatı tarihini takip eden dönemde yüzüstü yatmamalısınız. En doğru yatış pozisyonu sırt üstüdür. Yan yatma pozisyonu göğüslere baskı yapabileceğinden önerilmez.
  • Operasyonun ardından memelerinizi mümkün mertebe hareketten uzak tutmalısınız.
  • Operasyonun ardından memelerinizi hareket ettirmek iyileşme sürecini olumsuz anlamda etkileyecektir.
  • Operasyondan sonra yaklaşık iki ay boyunca sporcu sutyeni takmalısınız.
  • Hekiminizin önerdiği masajları mutlaka yapmalısınız.
  • Sabırlı olmalı ve hareketlerinizi kademeli olarak arttırmalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Türker Üstün Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)