Meme Kanserine Neden Olan Risk Faktörleri Nelerdir?

Yazar Bülent ÇitgezGenel Cerrah • 16 Şubat 2018 • Yorumlar:

Meme kanseri tüm insanlarda gelişebilir, ancak erkeklere oranla kadınlarda meme kanseri gelişimi çok daha fazla orandadır. Dolayısıyla kadın olmak en önemli ve değiştirilemez meme kanseri risk faktörlerinden biridir.

Bununla birlikte, kişinin yaşı, genetik yapısı da yine değiştirilemez risk faktörlerindendir.

xDiğer bazı faktörler ise kişinin sakınabileceği, değiştirebileceği risk faktörlerindendir. Bunlar, kişinin aşırı kilolu oluşu, sigara içip içmediği, ne kadar sağlıklı beslendiği, yaşadığı çevre olarak sayılabilir ve kişi seçimleriyle bu riskleri en aza indirebilmektedir.

Meme kanserlerinde yaş en büyük risk faktörüdür. Yaşlandıkça vücutta genetik bozulma oluşması ihtimali de o kadar artmakta, buna karşın bu bozulmayı onarma kapasitesi de o kadar azalmaktadır. Yaş alma süreci durdurulamayacağına göre, bazı yaşam tarzı seçimleri ile bu riskleri en aza indirebilmek mümkündür.

  • Sağlıklı beslenme,

  • Düzenli egzersiz

  • Düşük alkol tüketimi,

  • Sigara içmeme ve

  • Kilo kontrolü,gibi koşullara dikkat ederek meme kanseri riskini en aza indirebilmek mümkündür.

Kadınlarda meme kanserleri %5-%10 oranında genetik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Ailede meme kanseri geçiren yakınları olan kadınlarda, anne babadan geçen bazı genleri taşıyan kişilerde de kansere yakanma riski iki kat arttırmaktadır.

Kişinin daha önce meme kanseri geçirmiş olması ya da radyasyona maruz kalması da meme kanseri riskini arttırmaktadır.

Meme kanserinin en karakteristik belirtisi memede bir sertliğin, şişliğin saptanmasıdır. Bu sertlik bazen koltuk altında da oluşabilir. Bu sertliği oluşturan kitle hareketsizdir ve ancak çevresini saran meme dokusuyla birlikte hareket ettirilebilir. Büyüklüğünün, sınırlarının belirlenmesi oldukça güç olan bu kitleler aynı zamanda ağrısızdırlar.

Memede kitlenin yanısıra meme başından akıntı gelmesi, ciltte kızarıklık, meme başında çekme, çökme gibi şekil bozuklukları da meme kanseri belirtileri arasındadır. Meme başı akıntısı hastaların yaklaşık %10'ununda görülür ve ilk belirtiler arsında yer alır. Memedeki şekil değişiklikleri ise kanserli kitlenin bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

Meme de büyüme, asimetri, cilt renginde değişim gibi belirtilerin görülmesi halinde kişinin geciktirmeden bir doktora başvurması çok önemlidir.

Kimi durumlarda hiç belirti vermeden memede sertlik olmadan da görüntülü taramalar sırasında kuşkulu durumlar doktor tarafından görülebilmekte ve gerekli tetkikler yapılarak hastalık tanısı konmaktadır.

Erken tanının yaşamsal önem taşıdığı bu kanser türü için kadınların bu belirtiler konusunda duyarlı olmaları ve dahil oldukları risk gruplarında gerekli görülen tetkikleri eksiksiz yaptırmaları büyük önem taşımaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bülent Çitgez Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)