Meme Küçültme

Büyük ve sarkık memeler kadınlarda kozmetik ve fiziksel açıdan ciddi problemlere yol açabilir.Bu sorunların başında sırt,boyun ve omuz ağrısı, meme altında pişik ve kızarıklık, sütyen askı izlerinin verdiği ağrılar ve memede ağrı gelmektedir.

Meme küçültme ameliyatı için başvuran hastalara memede büyümenin devam edip etmediğine, meme muayenesinde herhangi bir kitlenin olup olmadığına, hormonal bir problem olup olmadığına,memede bir enfeksiyon veya geçirilmiş cerrahisi olup olmadIğına göre değerlendirilmelidir. Son 6 ay içerisinde meme boyutunda büyüme veya hormonal bir bozukluk yoksa hastaya ameliyat planlanabilir.Ameliyat öncesi 40 yaş altındaki hastalara meme ultrasonu, 40 yaş üzerindeki hastalara ise mamografi görüntüleme tekniğinden yararlanılarak herhangi bir kitle olup olmadığı araştırılır.Meme küçültme ameliyatında meme dokusu çıkarılacağı için meme kanseri riski göreceli olarak azaltmaktadır.

Meme küçültme operasyonunda mevcut memenin büyüklüğüne göre farklı teknikler uygulanarak fazla meme, yağ ve deri dokusu çıkartılarak meme dokusu küçültülüp aynı zamanda dikleştirilir. Ameliyatın amacı kişinin gövde yapısına uyan dik bir meme elde etmektir.

Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında ameliyathanede yapılmaktadır. Ameliyat öncesi meme büyüklüğüne uyan tekniğe göre çizimler yapılıp çıkarılacak doku miktarı hesaplanmaktadır. En sık meme başı çevresinden aşağıya doğru uzanan lolipop şeklinde kesiyle ve ters T şeklinde olacak kesiyle meme küçültme amleliyatı yapılmaktadır.Bu izler sadece sütyen içerisinde kalacak şekilde planlanmaktadır.Genelde 1 yıl içerisinde ince çizgi kalacak şekilde iyileşmektedir.Ameliyat yaklaşık meme boyutuna göre 1.5-3.5 saat sürmektedir.Ameliyat sonrası 1 veya 2 gece hastanede kalınır.Diren çekilmesini takiben hasta özel sütyen giydirilerek taburcu edilir.Bu sütyeni yaklaşık 4-6 hafta arasında takmaya devam etmelidir.Ameliyattan sonra 3. Gün hastalar duş aldıktan sonra pansumanı değiştirilip pansumanı yapılır.Eriyen dikişler kullanıldığı için dikişler alınmaz.2-3 hafta sonra ödemler hızlıca geriler.Yaklaşık 3 ay sonra memenin şekli son halini almaktadır.Ameliyattan 1 yıl sonra kontrol için mamografi ve ultrason çekilmelidir.

Meme küçültme ameliyatı çok ağrılı bir ameliyat olmayıp, ameliyat sonrası verilen ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.Hastalar 10 gün sonra iş başı yapabilir.3-4 hafta sonra uzun yürüyüş ve koşu, 6-8 hafta sonra kollarını aktif olarak kullanabileceği spora başlayabilir.Ameliyat sonrası memelerin küçülmesi boyun, sırtağrılarının azalmasıyla ve daha rahat kıyafet seçimi yapabilen hastanın özgüvenini oldukça arttırmaktadır.

Meme büyütmeameliyatıardından bebek sahibi olunması durumunda, bebeği emzirmede herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Memeye yerleştirilen protezlerin süt kanallarıyla herhangi bir bağlantısı olamamakta böylece emzirmeye engel teşkil etmemektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Türker Üstün Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)