Menapoz Döneminde Görülen Cilt Değişiklikleri

Yazar Fatma Arzu Kılıç • 12 Haziran 2023 • Yorumlar:

Menapoz dönemi; vücudun normal işleyişinin bir parçası olup bir hastalık dönemi değildir. Tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk dönemi gibi hayatın doğal ve biyolojik bir sürecidir. Kadınların, yumurtlama döneminin sona ermesiyle girdikleri bu yeni dönemde overler yani yumurtalıklar zamanla küçülür ve östrojen hormonu üretimi azalır. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur.

Menapoz döneminde; östrojen ve progesteron başta olmak üzere gözlenen pek çok hormon değişikliklerinin vücudumuz, ruhsal sistemimiz ve tabi ki cildimiz üzerinde etkileri kaçınılmazdır. Bu yazımda menapoz döneminde görülen cilt değişikliklerinden bahsetmek istiyorum.

Östrojen hormonu azaldığında cildimizde neler değişir?

  1. Östrojen hormonu protein sentezinin sağlanmasını ve vücuttaki su seviyesinin korunmasını sağlar. Östrojen hormonu azaldığında cildin en çok ihtiyaç duyduğu enzimler azalır. Kollajen sentezi azalır.  Ciltte  kuruma, incelme ve elastikiyet kaybı görülür. Deride incelme, elastikiyet kaybı özellikle yüz ve boyun bölgesinde belirgindir. Cilt kuruluğu; ciltte kaşıntı şikayetini doğurur. 

  2. Boyunda ve yüzde ani sıcaklık artışı hissi ve terleme atakları izlenebilir. Bununla ilişkili olarak bu bölgelerde ciltte kızarma ve renk değişikliği sıklıkla karşımıza çıkar.

  3. Genital bölgedeki deri yağ dokusu ve tüyler azalır.  Genital bölge dış kısımda deride incelme,  kaşıntı ve bazen yanma- acıma hissi görülebilir. 

  4. Menopozda vajinal sıvı miktarı azalır ve vajinanın elastikiyeti azalır. Vajinada kuruluk ve darlık hissi nedeniyle yanma, ağrı gibi sorunlar yaşanabilir. Menopoz döneminde cinsel istekte azalma gözlenebilir. 

  5. Ayak tabanlarıve topuklarda meydana gelen kalınlaşmalar görülebilir. Bu kalınlaşma ve sertleşmeler  özellikle kilolu kadınlarda daha belirgin olarak izlenir.

  6. Menopoz döneminde görülen kemik erimesi ve kalp damar hastalıklarını önlemek için yerine koyma tedavisi denilen “hormon replasman tedavileri” bulunmaktadır. Dışardan kullanılan bu hormonların yan etkisi olarak  ciltte  lekelenmeler, benlerde koyulaşmalar ve  damar benleri  görülebilir. Yine bu hormon yerine koyma tedavileri sırasında kullanılan ilaçlara bağlı olarak ürtiker ve ekzema gibi cilt döküntüleri oluşabilir. 

Menapoz dönemi geçiş süreci rahat bir şekilde nasıl atlatılır?

Menopoz dönemine yeni girmiş kadınlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak belli başlı şeylere dikkat etmelidir. Bu dönem vücutta hormonal ve biyolojik değişikliklerin belirgin olması nedeniyle göreceli olarak kişinin daha hassas olduğu ve vücuduna adapte olmaya çalıştığı bir dönemdir.  Kadınlar menapozla beraber metabolizmalarında yavaşlama olması nedeniyle olabilecek  aşırı kilo artışlarına dikkat etmeli, sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen göstermelidirler. Sinirlilik halini geçiştirmek için spor ve egzersiz yapmaları önerilmektedir.

Yıllık kemik ölçümleri, meme muayenesi, jinekolojik değerlendirme ve cilt muayenesi ilgili branşların uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.  

Menapoz döneminde cilt bakımı nasıl olmalıdır?

Bu dönemde bol su tüketmek, güneşten korunmak, sigara tüketmemek, alkol miktarını azaltmak ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Uzmanın önerdiği temizleme ve yoğun nemlendirme sağlayan cilt bakım ürünleri günlük bakımın bir parçası olmalıdır. 

Menapoz dönemi biyolojik bir süreçtir,  bir hastalık dönemi değildir. Vücudumuzda gözlenebilecek değişiklikleri  ve bu konuda almamız gereken önlemleri  bilirsek kolaylıkla atlatılabilecek  güzel bir dönemdir. Sizler de  bu dönemde olan  şikayetlerinize kulak verin, mutlaka uzman hekimlerinizle dertlerinizi paylaşın

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)