Menopoz Döneminde Hangi Hormonal ve Bedensel Değişiklikler Olur ?

Kadınlarda adet kanamalarının kalıcı olarak kesilmesi, menopoz olarak tanımlanır. Adetler birden kesilebildiği gibi, öncesinde, adet aksamaları yaşanabilir.

Adet aksamaları varsa, başka sağlık sorunları yoksa, menopozun habercisi olabilir Aksamaların başlaması ve sonra kesilmesi süreci klimakteryum veya halk arasında bilinen tabiri ile Yaş Dönümü süreci olarak tanımlanır menopoz başlamış olur. Menopoz kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteronun yapıldığı yumurtalıkların artık yeterli fonksiyon görmemesinden kaynaklanır.

Günümüzde insan yaşamı, yaşam koşullarının iyileşmesiyle uzadığından, menopoza girme yaşı ötelenmiş ve kadının menopozda geçen yaşam süresi de uzamıştır. Ülkemizde ortalama yaşam kadınlar için kadınlarda 80,7 yıl, (TUİK verisi) menopoza girme yaşı 45 - 49 olduğunu düşünürsek, kadınların yaşamlarının yaklaşık 1/3’ü menopoz döneminde geçmektedir. Menopoza girme yaşı genetik, ırksal ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişikliler gösterir.

Adet kesimi, vücuttaki diğer birçok hormonların salgılarında değişikliklere neden olur. Estrojen ve progesteronun salgılanmasının çok azalması ve bu hormonlarla bir denge şeklinde çalışan, hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH adı verilen diğer iki hormonunda salgılanmasını etkilediğinden, artık kadınlarda doğurganlık için gerekli yumurta yapımı sonlanır ve kadın infertil çağına girer, hamilelik yaşanamaz

Menopozda yaşanan bulgu ve belirtilerin, esas olarak östrojen eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Menopozun ilk belirtisi, ateş ve ter basmalarıdır ve bu belirtiler adetlerin tam olarak kesilmesinden önce de yaşanabilir, sık yaşanan diğer bulgular; uyku bozuklukları, ruh halindeki dengesizlikler (çabuk sinirlenme, tolerans azlığı, depresyon vs), enerji yoksunluğu, libido (cinsel istek) azalması, ciltte ve vajinada kuruluk, saçlarda azalma, vücuttaki yağ dokusunun yerleşiminde değişikliklerdir. Menopoz konusunda bilinçli olan kadınlarda, bu değişimler bir panik durumu yaşanmadan kolaylıkla atlatılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatma Tümay Sözen İç Hastalıkları, Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)