Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler ve Yavaşlatan 5 Hata

Yazar İrem AltıparmakDiyetisyen • 30 Haziran 2022 • Yorumlar:

Metabolizma; canlıda yaşamın sürdürülmesi sırasında gerçekleşen tüm yapım ve yıkım süreçlerini oluşturan tepkimelerin bütünüdür.

Metabolizma hızınızı etkileyen birçok faktör vardır. Örneğin;

Yaş: Yaş ilerledikçe metabolizma hızı azalır, bu normal bir süreçtir.

Cinsiyet: Kadınların metabolizması erkeklere oranla daha yavaş çalışmaktadır. Ayrıca kadınlarda menopoz döneminde metabolizma daha da yavaşlamaktadır.

Vücut Bileşimi: Vücutta yağ dokusu arttıkça metabolizma hızı azalır. Kas dokusu arttıkça da metabolizma hızlanır.

Hormonlar: Tiroid bezinden salgılanan tiroksin hormonu metabolizmayı etkiler. Aşırı salgılanması durumunda (hipertiroid) metabolizma hızlanır. Yavaş salgılanması durumunda ise (hipotiroid) metabolizma yavaşlar.

Gebelik ve emziklilik: Gebeliğin ilk aylarından sonra metabolizma hızı artmaya başlar. 

Hastalıklar: Ateşli hastalıklarda metabolizma hızı yükselir.

Sürekli Açlık: Uzun süreli açlık ve yarı açlık durumu bazal metabolizma hızını düşürür. Uzun süre kısıtlı beslenen bir bireyin metabolizma hızında %20 düşüş olduğu bilinmektedir.

Uyku: Uyurken vücudumuz enerji harcamaya devam eder. Bu sebeple iyi bir uyku önemlidir.

Metabolizmanızı Yavaşlatan 5 Hata

1.Çok Az Kalori Almak

Çok az kalori almak metabolizma hızınızı yavaşlatan başlıca etmenlerden biridir. Kilo kaybı için kalori açığı gerekir ama çok az kalori almak ters etki yaratabilir ve yağlanmaya sebebiyet verebilir. 

2.Yetersiz Protein Tüketmek

Yeterli miktarda protein tüketmek, sağlıklı kiloya ulaşmak ve bu kiloyu korumak için önemlidir. Protein; tok hissetmenize yardımcı olmasının yanı sıra vücudunuzun kalori yakma oranını önemli ölçüde arttırabilir. 

Unutulmaması gereken önemli noktalardan biri ise ihtiyacınızdan fazla protein tüketiminin vücudu yağlandıracağı gerçeğidir. Tüketeceğiniz her besin için ılımlı yaklaşmayı ihmal etmeyin ☺

3.Hareketsiz Bir Yaşam

Hareketsiz olmak birçok insanın, metabolik hızı ve genel sağlığı üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Egzersiz veya spor yapmak, yaktığınız kalorileri arttıracaktır. Ayrıca ayakta durmak, temizlik yapmak ve merdiven çıkmak gibi temel fiziksel aktiviteler de kalori yakmanıza yardımcı olabilir.

4.Yeterince Uyuyamamak

Uyku sağlık için son derece önemlidir. 

Yeterince uyuyamamak kalp hastalığı, diyabet ve depresyon gibi birçok hastalık riskini beraberinde getirebilir. Yapılan çalışmalarda, yetersiz uykunun metabolizma hızını yavaşlatacağı ve kilo alma olasılığını arttırabileceğini göstermektedir. Ayrıca gece yerine gündüz uyumak vücudunuzun sirkadiyen ritmini bozacağı için yine yeterli olmayacaktır.

5.Şekerli İçecekler Tüketmek

Şekerle tatlandırılmış içeceklerin uzun vadeli tüketilmesi sağlığa zararlıdır. Yüksek tüketim; insülin direnci, diyabet ve obezite dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklarla ilişkilidir. 

Herhangi bir paketli ürün alındığında besin etiketleri mutlaka okunmalıdır. Çünkü şekerin birçok adı vardır. Örneğin; Früktoz, früktoz şurubu, dekstroz, glikoz, esmer şeker, mısır şurubu, keçi boynuzu şurubu, hindistan cevizi şekeri, pirinç şurubu gibi.

Früktoz içeren içeceklerin aşırı tüketilmesi metabolizma hızınızı yavaşlatabilir, karın bölgesinde ve karaciğerinizde yağ depolanmasını teşvik edebilir.

Metabolizma hızınızı yavaşlatmamak için; sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir bir beslenmeyi öğrenmeye çaba gösterin. Hızlı kilo verme adı altında uygulanan “şok diyetler” den uzak durun. Su tüketiminizi ve hareketinizi arttırın. İhtiyaç duyduğunuzda bir sağlık profesyonelinden destek istemeyi unutmayın.

Sağlıkla kalın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)