MEYVE SUYU HİPERAKTİVİTEYİ ARTTIRIYOR

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 1 Ocak 2018 • Yorumlar:

Okullar açıldı. Çocuğunuzu hiperaktiviteden korumanın yolu sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamaktan geçiyor.

Okul çağı çocukların büyüme ve gelişmelerinin hızla devam ettiği bir çağdır. Bu dönemde çocuğun tükettiği besinler okul başarısını, ileride yaşayabileceği sağlık sorunlarını, sosyal ve psikolojik durumunu etkilemektedir. Yapılan çalışmalarda çocuğun beslenme modeli ile oldukça sık rastlanan bir davranış bozukluğu olan hiperaktivite arasında sıkı bir bağ bulunmuştur. Günümüzde birçok anne babanın çocuğunda dikkat dağınıklığı, terslemeye yatkın kişilik, dersi dinlerken çabuk bunalma, yerinde oturamama gibi belirtiler ile tespit edebildiği hiperaktivite de beslenme bozukluklarından etkilenen rahatsızlıklar arasındadır.

Yapılan çalışmalar meyve sularının içerisinde bulunan renklendiricilerin, koruyucu maddelerin, tatlandırıcıların hiperaktiviteye neden olduğunu ve küçük çocukların bu katkı maddelerinden daha çok etkilendiğini göstermiştir. Bu nedenle çocuklar olabildiğinde hazır meyve sularından uzak durmalıdır. Aynı zamanda yapılan çalışmalar şekerli yiyecek ve içeceklerinde hiperaktiviteyi tetiklediğini göstermiştir. Meyve suları da masum gibi görünse de şeker içeriği yüksek içeceklerdendir. Okul çocuklarının beslenme çantalarında hazır meyve sularının yerine, taze meyve, süt, ayran bulunması daha doğru olacaktır.

Çocukların özellikle hiperaktif çocukların tükettiği besinler düzenli olarak kontrol edilmelidir. Hangi besinleri tükettikten sonra normal olmayan davranışlar sergilendiğine dikkat edilmelidir. Boş enerji kaynaklarından, katkı maddeleri ile yapılan yiyecek ve içeceklerden, yüksek şeker içeren yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bunlar yerine doğal gıdalara yönelerek yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.

Çocuğunuzun sağlıklı öğünler yapmasını istiyorsanız beslenme çantasında yer verebileceğiniz besinler:

  • Tam tahıllı sandviç ekmeği ile yapılmış peynirli, tavuklu, sandviç,

  • Peynirli, domatesli simit ve ayran

  • Ev yapımı kek ve süt,

  • Taze meyve ve ceviz / badem / fındık,

  • Kuru vişne/ kuru kayısı/ kuru erik ve süt,

  • Hazır meyveli yoğurtlar yerine evde istediğiniz taze meyve ve yoğurt ile hazırlayabileceğiniz ev yapımı meyveli yoğurtlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)