Mide Balonu Hakkında Genel Bilgiler

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:

İlk 3-4 gün Beslenme

İlk günlerde mide kasılmaları, krampları, bulantı- kusma olabileceğinden ilk günlerde sıvı diyet uygulanmalıdr. Mideyi uyarıcak kasılmaları arttırıcak besinlerden uzak uzulmalıdır. Şekersiz tanesiz komposto suyu veya gaz yapmaması için laktozsuz süt, ayran, et suyu, tavuk suyu gibi proteini yüksek sıvılar tercih edilmelidir. Et/tavuk suyu yaparken mideyi uyarmaması için pişirirken salça, baharat, yağ, limon, soğan, sarmsak konulmamalıdır. Kafein mideyi çok fazla uyaracağı için ilk günlerde kahve tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca asit oranı yüksek meyve sularından da kaçınılması gerekmektedir.

Bulantılar, kramplar geçtikten sonra ilk etapta mideyi yormayacak hafif, püre kıvamında besinlere geçilmesi gerekmektedir. Örneğin; yoğurt, sebze püresi vb. artık tamamen kendinizi iyi hissettiğinizde katı beslenme geçilir.

Balondan Önce Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide balonu uygulamasından önce özel bir diyet uygulanmamaktadır. Balon takılmadan 12 saat önce katı gıdalar kesilmeli, 8 saat önce sıvı tüketimi sonlandırılmalıdır. Balon uygulamasından bir gün önce bol bol su içmeniz tavsiye edilir.

Balondan Önce Sigara ve Alkol Bırakılmalı mıdır?

Mide balonu uygulamasındsan bir gün önce sigara azaltılmalı ve alkol alınmamalıdır.


Mide Balonu Sonrası ilk 3 Gün

Açlık Hissi

Mide balonundan sonra balon midede hacim kaplayacağı için eskisi gibi açlık hissi yaşanmayacaktır. Ama porsiyonlarınız küçüldüğü için 2,5-3 saatte bir sağlıklı, kaliteli besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.

Hareket Kabiliyeti

Mide balonu sonrasında bireyler hareket kabiliyetlerinden bir şey kaybetmezler. Mide balonu takılma işlemi bittikten 1 saat sonra olağan günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Mide balonu uygulamasının yan etkisi yok denecek kadar azdır. Uygulama sonrasında ülser, reflü, bulantı, kusma, kanama, tıkanma ve delinmde gibi komplikasyonlar görülebilir. Ama bunlarla karşılaşan vaka sayısı çok azdır.

Ülser ve Reflü

Mide balonu daha önceden reflüsü olan kişilerde reflü semptomlarını arttırabilir. Bunu önlemek için hastanın mide koruyucu haplarını alması önerilir. Ülserin olması ise çok düşük bir olasılıktır.

Bulantı ve Kusma

Adaptasyon süresi geçene kadar (ilk 1-2 gün) bulantı ve kusmalar normaldir. Bununla beraber balonun mide içerisinde sönmesi ya da yeteri kadar şişirilmemesi durumunda balon mide çıkışını tıkayabilir, bulantı ve kusma şikâyetlerine sebebiyet verebilir.

Kanama

İşlem endoskopi yöntemiyle uygulandığı için nadiren yemek borusunun tahrişine bağlı olarak kanama olabilir.

Tıkanma

Çok düşük olasılıkla da olsa, balonun kendiliğinden sönerek barsak tıkanıklığı yapma ihtimali vardır.

Delinme

Mide balonunun delinmesi çok düşük bir ihtimaldir. Balonun içi mavi su ile doldurulduğu için balondan sızıntı olduğunu idrarınızın renginden anlayabilirsiniz. Fark ettiğiniz anda doktorunuza bilgi verip, hastaneye başvurduğunuzda yine 10-15 dakikalık bir işlemle çıkarılmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)