Mide Botoksu

Yazar Ümit KoçGenel Cerrah • 5 Eylül 2019 • Yorumlar:

Mide botoksu endoskopi işlemi sırasında midenin en iç tabakasının altina özel bir iğne ile botulinium toksini içeren sıvı verilmesi ile midenin hareketlerini kısıtlayarak kilo vermeye yardim eden bir tekniktir. Botulinium, Clostridiyum Botulinium adi verilen bir bakteriden elde edilen ve kas sinir bileşkesini bloke ederek kas felcine neden olan bir maddedir. Tıpta uzun yıllardır kas kasılmaları ile seyreden birçok hastalıkta ve cilt altı kırışıklıkları azaltmak için güvenle kullanılır. Etkisi geçicidir. Yaklasik 6 ay sonra tüm etkisi kaybolarak felç olan kaslar normal fonksiyonunu devam ettirir.

Mideye botoks uygulama ne işe yarar?

Mideye uygulanan botoks ile mide hareketleri geçici bir süre azalacağından mide boşalımı normalinden daha uzun bir sürede olur. Bu sayede kişinin midesi geç boşalacağından daha geç acıkır ve yeme isteği azalarak porsiyonlarını küçültebilir. Farklı bir değişle iştahını daha kolay kontrol altına alır.

Mide botoksu kimlere uygundur?

Mide botoksu, vücut kitle indeksi 28-33 arasinda olan, diyet ve spor ile kilo vermeyi amaçlayan ve sağlıklı duygu durumu ile kilo verme iradesini koruyabilecek 18-65 yas arasi kilolu insanlarda iştah kontrolünü kolaylaştırıp diyete uyumu arttırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Mide botoksu öncesi yapılan endoskopide midede şiddetli gastrit, mide ülseri gibi tedavi edilmesi gereken hastalıklar varlığında işlem ertelenmeli öncelikle  hastalıkların tedavisi yapilmalidir.

Mide botoksu ile kaç kilo verilebilir?

Mide botoksu ile kilo vermek  kisinin diyete uyumu, duygu durumunun uygunluğu ve  yapılan egzersize baglidir. Kişi kilosunun yaklaşık %10-15’ini 6 aylık süre içerisinde verebilir.

 

Mide botoksu nasıl bir işlemdir?

Mide botoksu endoskopi işlemi sırasında sedasyon altında yapılan bir işlemdir. Hafif sedasyon altında yapıldığından işlem sırasında herhangi bir ağrı olmaz. İşlemden iki saat sonra kişi normal hayatına devam edebilir.

 

Uygulama sonrasi süreç nasıldır?

 

İlk 2 gün beslenme sıvı olmalıdır. Daha sonra botoks uygulanan kişiye verilen diyet uygulanmalıdır. Bu diyetin ana amacı kaloriden düşük yüksek proteinli dengeli beslenmedir. Yaklaşık 3. gün hastada iştahta azalma ortaya çıkar. Daha sonraki günlerde iştahtaki azalma ile birlikte porsiyonların küçülmesi ile etki devam eder. Mide botoksundan azami fayda sağlamak için iştah azalmasının başlaması ile porsiyonlar küçültülmeli, kalori miktari azaltilmali, yavas ve düzenli yeme aliskanligi oturtulmalidir. Günlük düzenli egzersiz yapılmalıdır. Unutmayalım ki diyet ve egzersiz eklenmeden yapılan mide botoksu düsünülen etkiyi vermeyecektir. Mide botoksu kisiye 6 ay boyunca istahini kontrol etmede yardim ederek diyetini daha iyi uygulama ve kilo aldıran kalorili ve hızlı yemek yeme alışkanlığını terk etmesine yardımcı bir yöntemdir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ümit Koç Gastroenteroloji Cerrahisi, Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)