Mide Fıtığı (Hiatal herni) ve Reflü Hastalığı

Yazar Özgün AkgülGenel Cerrah • 23 Ekim 2016 • Yorumlar:

Mide Fıtığı (Hiatal herni) ve Reflü Hastalığı

Mide, diafragma adı verilen, göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran özel bir kasın hemen altında yer alır. Yemek borusu, mide ile birleşmeden hemen önce, diafragmadaki boşluktan geçer. Bu diafragmadaki boşluk, olması gerekenden daha büyük olursa, mide karın içindeki basınç nedeniyle göğüs boşluğuna doğru kayar. Buna mide fıtığı (hiatal herni) denir.

Mide ile yemek borusu arasında, yiyeceklerin ve mide asitinin geri kaçmasını önlemek amacıyla, özel bir kas vardır. Bu kas bir kapak gibi açılıp kapanarak yiyeceklerin hareketini kontrol eder. Kasın iyi çalışmaması sonucu mide içindeki asit yemek borusuna kaçar ve tahriş eder. Buna reflü denir. Reflü, uzun süre devam ederse yemek borusunun hücre yapısının değişmesine ve kanser oluşumuna neden olur.

Her iki hastalığın da cerrahi tedavisi mümkündür. Funduplikasyon adı verilen özel bir cerrahi yöntem uygulanır. Midenin fundus adı verilen üst kısmı serbestlenerek yemek borusu etrafına sarılır. Böylece hem mide ile yemek borusu arasındaki kas güçlendirilir, hem de midenin tekrar göğüs boşluğuna çıkması engellenir. Mide fıtığı ameliyatında funduplikasyona ek olarak diafragmadaki genişlemiş olan boşluk özel bir yama ile küçültülür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)