Mide Katlama Ameliyatı Nedir?

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 10 Şubat 2017 • Yorumlar:

Mide katlama ameliyatı diğer obezite cerrahisi yöntemleri, özelliklede tüp mide ameliyatı ile karıştırılabilmektedir.

Mide katlama ameliyatı yada tıp dilindeki adıyla Gastrik Plikasyon, midenin kesilmeden içe doğru kendi üzerine katlanıp boylamasına daraltılması esasına dayanır. Bu yolla besin geçiş hızı azaltılmış olur.

Bu yöntem vücut kitle indeksi nispeten düşük olan yani VKİ 30-35 arasındaki hastalar için daha uygun bir yöntem gibi görünmektedir.

Operasyon diğer obezite cerrahisi yöntemleri gibi laparoskopik yani kapalı olarak uygulanır. Karın cildine açılan milimetrik beş adet kesiden girilerek operasyon gerçekleştirilir.

Bu yöntem sayesinde mide içinde besinler için daha az yer bırakılmış olur. Mide katlama ile midenin kendisinde herhangi bir rezeksiyon yani kesilme işlemi yapılmadan hastaların kilo verimi sağlanır.

Operasyon süresi ve hastanede kalış zamanı diğer obezite cerrahisi yöntemlerine göre daha kısadır. Mide katlama ameliyatı düşük hacimlerle erken doyma sağlamaktadır.


Mide katlama ameliyatında mideye herhangi bir yabancı cisim yerleştirilmez. Mide kesilmediğinden, katlama yöntemi uygulanan hastalarda mide eski  haline geri çevrilebilir. Mide katlama ameliyatı operasyon maliyeti diğer obezite cerrahisi yöntemlerine göre daha düşüktür.

Bu yöntemle mide hacmi %70 küçültülmüş olur. Ameliyat sonrası beslenme mide küçültme ameliyatına benzer şekilde olur.

Katlanan mide kısmı zaman içinde yeniden genişleyebilir ve tekrarlayan katlama işlemleri gerekebilir.

Gastrik plikasyon tüm obezite cerrahisi teknikleri arasında en düşük komplikasyon oranına sahip olan yöntemdir. Genel olarak kapalı ameliyatlarda izlenen kanama, enfeksiyon gibi genel riskler bu operasyonda da görülebilir. Kaçak gibi önemli komplikasyonlar plikasyon işleminde oldukça nadirdir.

Yapılan çalışmalar, mide katlama yönteminin diğer obezite cerrahisi yöntemlerine nazaran etkin kilo kaybı sağlayamadığı yönünde sonuçlar vermiştir. Bu nedenle gastrik plikasyon yaygın kullanım alanı bulamamıştır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)