Mide Küçültme Ameliyatı Hangi Bölüm Hangi Branş ?

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 12 Şubat 2017 • Yorumlar:

Mide küçültme ameliyatı obezite cerrahisinin öncelikli ve sık tercih edilen yöntemidir. Mide küçültme ameliyatı laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılan ve tıp dilinde laparoskopik sleeve gastrektomi olarak adlandırılan seçkin bir operasyonudur. Mide Küçültme Ameliyatı Hangi Bölüm Hangi Branş tarafından yapılmakta diye halen sorular alabilmekteyiz.

Mide küçültme ameliyatı genel kullanımda tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır.

Obezite cerrahisi zayıflama ameliyatlarının genel adıdır ve tüm bu cerrahi yöntemler Genel Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Burada vurgulanması gereken bir kaç önemli ayrıntıdan bahsetmekte fayda görüyorum.

Her ne kadar Genel Cerrahi Uzmanlığı diploması tüp mide ameliyatı gerçekleştirmek için yeterli gibi görünse de maalesef pratikte bu uygulama yanlıştır.

Bu durumu şöyle açıklayabiliriz. Genel cerrahi uzmanlığı beş yıl süren zorlu bir süreçtir. Bu süreçte her tıp fakültesinde her ameliyat yapılamamaktadır. Obezite cerrahisi aynı organ naklinde olduğu gibi her hastanede gerçekleştirilememektedir.

Örneğin genel cerrahi asistanlığı sürecinde obezite ameliyatı yapılmayan bir merkezden uzman olan bir doktor, üç dört günlük kurslara katılıp obezite cerrahisi uygulamaya kalkmakta ve maalesef bunun sonucunda bir çok üzücü sonuçla karşılaşılmaktadır.

Bu nedenle hastaların ameliyat kararını verirken ameliyatı yapacak hekimin bu eğitimi gerçekten alıp almadığını dikkatle sorgulamaları ve araştırmaları gerekmektedir. Yurtdışında özellikle de Amerika Birleşik Devletlerinde 2-3 günlük kurslar düzenlenmekte bu eğitimlerde hasta üzerinde kesinlikle tıbbi uygulama yaptırılmamaktadır. Fakat maalesef hastalar yurtdışı eğitimlerine fazlaca önem atfetmektedir. Halbuki ülkemizde sayısı çok olmasa da bazı tıp fakültelerinde obezite cerrahisi için ciddi eğitimler verilmektedir.

Sonuç olarak obezite cerrahisi deneyimli ellerde ve güvenilir merkezlerde uygulanması halinde oldukça az riskli bir genel cerrahi operasyonudur fakat ameliyat öncesi dikkatle araştırma yapılması gerekmektedir. Mide Küçültme Ameliyatı Hangi Bölüm Hangi Branş şeklindeki sorunun tam cevabı bu ameliyatlar için uzun yıllar eğitim almış deneyimli obezite cerrahları tarafından yapılır şeklindedir.

Sağlıkla kalın ..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)