Minimal İnvaziv (küçük kesi ile) Açık Kalp Ameliyatları

Yazar Alp AslanKalp Ve Damar Cerrahı • 21 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Minimal invaziv ( küçük kesi ile) açık kalp ameliyatları göğüs kemiği tamamen açılmadan yapılan kalp ameliyatlarıdır. Bu ameliyatlarda ya göğüs kemiği (sternum) kısmen açılır, ya da göğüs kemiğine hiç dokunulmadan kaburgalar arasından kalbe ulaşılarak işlem yapılır. Bu yöntemle tüm kapaklara müdahale edilebildiği gibi, kalbin ön yüzünü besleyen koroner damarlara da bypass yapmak mümkündür.

En sık yaptığımız minimal invaziv ameliyatlar olan mitral kapak değişimi, mitral kapak tamiri ve triküspid kapak tamiri ameliyatları için, erkeklerde sağ memenin hemen altından 4 cm’lik, kadınlarda meme başını çevreleyen yarım daire şeklinde 3-4 cm’lik birer kesi yapılır. Ameliyat tamamen bu kesi üzerinden gerçekleştirilir. Ayrıca göğüs kafesi içine kamera ve bu ameliyatlar için özel olarak üretilmiş teleskopik aletlerin yerleştirilebilmesi için, 3 adet 0.5 cm’lik, bir adet de 1 cm’lik küçük kesiler yapılır. Kalp akciğer makinasına bağlanma işlemi ise kasık damarları üzerinden yapılır.

Bu işlemin en büyük artısı, göğüs kemiği açılmadığı için hastanın ameliyat sonrasında çok az ağrı duyması ve çok hızlı bir nekahat dönemi geçirmesidir. Ancak ameliyat sonrası ağrı şiddetini etkileyen en önemli faktör kaburgalarda zorlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan çatlak ve kırıklardır. Kaburgaların zedelenmesi şiddetli ağrıya neden olabileceği için, biz ameliyatlarımızı kaburgaları iki yana ayıran metal göğüs ekartörü kullanmadan, sadece plastik yumuşak doku ekartörleri kullanarak yapıyoruz. Bu, hem kesinin mümkün olduğunca küçük yapılabilmesini sağlayan, hem de hastanın ameliyat sonrası konforuna son derece büyük katkısı olan bir yeniliktir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alp Aslan Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)