Miyom Tedavisi

Miyom nedir?

Miyom, rahim kaslarından kaynaklanan, rahim içine veya rahim dışına doğru büyüyen bir tümördür. Rahimde miyom neden olur sorusunun cevabı net değildir. Miyom iyi huyludur. Kadınlarda en sık görülen durumdur, neredeyse her beş kadından birinde vardır, sıklıkla üreme çağında, 15-45 yaş arası kadınlarda görülür.

Miyom tedavisi

Miyom ameliyatı öncesinde, hastanın miyom büyüklüğü, rahimde yerleşim yeri, miyom çeşitini belirlemek çok önemlidir. Bunun için, ultrason ve magnetik rezonans (MR inceleme) kullanılır.

Miyom Belirtileri nelerdir?

●Adet düzensizliği, aşırı adet kanaması, adet kanamasının kesilmemesi, ara kanama, adet başlangıcında uzun süren lekelenme

●Ağrı, kasık ağrısı (kronik pelvik ağrı), karın ağrısı, adet sırasında ağrı (dismenore), ilişki sırasında ağrı (disparoni)

●İdrar kaçırma, miyomun mesaneye bastığı durumlarda görülür

●Kabızlık, büyük tuvaleti yaparken ağrı, zorlanma olabilir. Miyom gaz yapabilir, barsaklara baskı yapan miyom, geride gaz sıkışmasına neden olabilir. 

●Kısırlık

Bekarlarda miyom belirtileri

Evli olan, doğum yapmış kadınlarla aynıdır, yukarıda saydığım şikayetler, bekarlar için de geçerlidir. 

Miyom Kısırlık Yapabilir 

Miyom rahim yapısını bozabilir, rahim içinde bebeğin yerleşeceği yerde bulunabilir, düşüğe neden olabilir, yumurtalık ve tüp arasına girip, döllenmeyi engelleyebilir, bu sebeplerle kısırlık yapabilir.

Miyom İyi Huyludur…

Miyomlar iyi huyludur, nadiren kanserleşir. Kanserli miyom belirtisi ile ilgili tek farklı durum, miyomun hızlı büyümesidir. Karında ele gelen miyom kitlesi, hızlı bir şekilde irileşiyorsa veya ultrason takiplerinde miyomun çapı aylar içinde hızla büyüyorsa, kanserden şüphe edilebilir. 

Miyom Takibi Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilir?

Miyomların çoğu, herhangi bir şikayete sebep olmaz, rastlantı sonucu, başka sebeplerle yapılan ultrasonda farkedilir. Miyom takibi, 3 ayda bir yapılır, miyom büyümüyorsa, şikayet olmuyorsa, 6 ay ve yıllık takiplerle devam edilir. Hastada, kanama, ağrı, idrar kaçırma, şişkinlik, ilişkide ağrı ve kısırlık problemleri başlarsa, cerrahi olarak miyom ameliyatı gerekebilir. Miyom ameliyatı, laparoskopi yani kapalı miyom ameliyatı ile yapılabilir. Kapalı miyom ameliyatı için, miyomun belli bir büyüklükte ve rahim içinde uygun yerleşimde olması gerekir. 

Yerleşim yerine göre miyom çeşitleri nelerdir?

●İntramural miyomlar, rahim kas içinde yerleşmiş miyomlardır. Rahim içinde doğru yada rahim dışına doğru büyüme yaparlar. Rahim iç zarına doğru büyürse, gebeliğin oluşmasına engel olabilir, ya da devam eden gebeliğin düşükle sonuçlanmasına sebep olabilir. Özellikle üç aydan sonra olan düşüklerde, miyomdan şüphelenmek gerekir. 

Submukozal miyomlar, rahim iç zarında, rahim boşluğuna doğru büyüyen miyomlardır. Kısırlık ve düşük sebebi olabilirler. Histeroskopi denilen, kamera sistemi ile alttan müdahale ile alınırlar. Alttan çıkarılabilmesi için, rahim duvarına doğru değil de rahim boşluğuna doğru büyümüş olması gerekir. %50’ den fazlası rahim boşluğuna doğru olan submukozal miyomlar, histeroskopi ile alınabilirler. Daha derinde, rahim kas yapısının içinde ise, laparoskopi ile alınırlar. 

Subserozal miyomlar, rahim dışındaki kas tabakasından, karın boşluğuna doğru büyüyen miyomlardır. En az şikayete sebep olan miyom çeşidi bunlardır. Saplı olabilirler, çok büyük boyutlarda olabilirler. 

Servikal miyomlar, rahim ağzında yerleşen, vajinanın içine doğru büyümüş miyomlardır. 

Miyom Tedavisi 

Miyom tedavisi, açık cerrahi ve kapalı cerrahi ile yapılmaktadır. Kapalı miyom ameliyatını, tecrübeli ekibimle gerçekleştirmekteyim. Ameliyat öncesi, ultrason ve MR incelemesi ile miyomun yerleşimi net olarak tespit edilir, rahim koruyucu bir ameliyat olacağı için, rahimde kanser riski olmadığına dair tahlil sonuçları önemlidir. Miyomlar iyi huyludur, kanserleşme riski 1000 de birdir. 

Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Kapalı miyom ameliyatında, hasta genel anestezi ile uyutulur. Göbek deliğinden girilerek kamera sistemi ile karın içi görülür, rahim ve miyom yerleşimi tespit edilir. Kasık bölgesinden 2-yada 3 delik açılarak, miyom ameliyatı için gerekli aletlerin yerleştirilmesi sağlanır. Özel bir laparoskopi cihazı ile miyom, bu deliklerden çıkarılır. Laparoskopi yani kapalı cerrahi ile hastanede yatış süresi çok kısadır, bir gece yatar hasta, hatta bazen aynı gün taburcu olabilir. Kapalı ameliyat sonrası, hasta 2-3 saat içinde sıvı alabilir, su içebilir, yemek yiyebilir, ağrısı daha azdır, çok erken yürüyebilir. 

Açık miyom ameliyatında, belden uyuşturularak, epidural dediğimiz, bölgesel anestezi uygulanabilir. Hastanın isteğine ve klinik gerekli durumlara göre genel anestezi de verilebilir. Açık ameliyatta, alt karın bölgesinde, küçük bir kesi olur, hastanede yatış süresi 1-2 gün olabilir, hareket kabiliyeti ve yemek içmek genellikle 6-8 saat sonra olur. Belden kateter sistemi ile çok güçlü ağrı kesiciler uygulanır, bu şekilde hasta neredeyse ağrı hissetmez.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özlem Gün Eryılmaz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)