Molluskum Kontagiosum

Yazar Hatice Coşkun GüngördüDermatolog • 11 Ekim 2018 • Yorumlar:

Tedavi seçenekleri nelerdir?

• Döküntüler kaybolana kadar belli aralıklarda sıvı nitrojen (kriyoterapi) ile dondurulabilir.

• Bazı basit önlemler döküntülerin yangısal hale gelmesine ve ardından kaybolmasına neden olabilir. Bunlar lezyonları sivri bir iğne ile delmek ve penset ile sıkmaktan ibarettir. Bu işlemden önce ağrı kesici krem kullanılabilir.

• Lezyonlar sivri bir alet ile kazınarak temizlenebilir (küretaj).

• Göz kapaklarındaki döküntüler ile bir göz hastalıkları uzmanı ilgilenmelidir.

Kişisel bakım için ne yapabilirim?

Enfeksiyonu başkalarına özellikle de kendi aile bireylerinize bulaştırmamak için sadece kendi havlu, iç çamaşırı ve kıyafetlerinizi kullanmalısınız. Bununla birlikte, molluskum kontagiosumlu çocukların okuldan uzak kalmalarına veya bu çocuklar için yüzmenin yasaklanmasına gerek yoktur.

Molluskum kontagiosum sık görülen ve göreceli olarak zararsız bir viral deri enfeksiyonudur. Bulaşıcı bir enfeksiyondur ve başka bir bireyden direkt temas sonucu geçebilir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde daha sık görülür, ancak herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir.

Molluskum kontagiosumun nedeni nedir?

Molluskum kontagiosuma bu enfeksiyona sahip birey ile yakın temas veya ortak kullanılan çamaşır yoluyla geçen bir virus neden olur. Birkaç hafta süren kuluçka döneminden sonra döküntü ortaya çıkar. Bu döküntü, atopik egzamaya sahip bireylerde daha sık ve yaygın görülür. Bazen de herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi baskı altında olan kişilerde (örneğin bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi alanlar) çok sayıda molluskum kontagiosum lezyonları gelişebilir. Ancak molluskum kontagiosumlu bireylerin büyük çoğunluğu sağlıklıdır.

Molluskum kontagiosum kalıtsal mıdır?

Hayır, değildir. Ancak bazen aynı ailede birden fazla bireyde aynı anda olabilir.

Molluskum kontagiosum bulguları nelerdir?

Genellikle 2-6 mm çapında küçük lezyonlar olup, nadiren daha büyük de olabilirler. Deriden kabarık, yarım küre şeklindedirler (küçük bir kubbe şeklinde) ve parlak bir yüzeye sahiptirler.

Genellikle deri rengindedirler, ancak daha kırmızı veya soluk da olabilirler. En göze çarpıcı özellikleri peynirim- si bir tıkaç içeren merkezi çukurlara sahip olmalarıdır. Bazen döküntülerin çevresinde egzamaya benzer şekilde kuru bir kırmızılık görülebilir.

Bir kişide sadece bir veya birkaç adet lezyon bulunabilir, genellikle sayıları 20’den azdır. Daha çok gruplar halinde göze çarparlar. Az sayıda kişide lezyon sayısı 20’den fazla olabilir.

Molluskum kontagiosum tanısı nasıl konulur?

Tanı için genel olarak bir teste ihtiyaç yoktur ve döküntüler hekim tarafından kolaylıkla tanınır. Daha kaba bir yüzeye sahip olan ancak merkezi bir gözenek içermeyen siğiller ile karıştırılmamalıdır. Eğer bir molluskum kontagiozum lezyonu yangısal hale gelirse çıban görüntüsü verebilir.

Eğer tanı hakkında herhangi bir şüphe varsa, lezyona ait merkezi gözeneğin sıkılmasıyla elde edilen materyal mikroskop altında incelenebilir. Nadiren, tek başına bir lezyon tipik olmayan bir görünüme sahip olabilir ve bu durumda lezyon tamamen çıkarılarak, tanı koymak için mikroskop altında inceleme yapmak gerekebilir.

Molluskum kontagiosum iyileşebilir mi?

Evet. Döküntüler genellikle 6-18 ay içinde kendiliğinden kaybolurlar. Bazen bu süre daha uzun olabilir. Döküntüler kaybolmadan önce kırmızı ve yangısal bir görünüm alabilirler ve iyileştikten sonra deride küçük çökük izler bırakabilirler.

Molluskum kontagiosum nasıl tedavi edilebilir?

Tedavi seçeneği kısmen bireyin yaşına bağlıdır. Birçok tedavi şekli vardır ve döküntüler kendiliğinden kaybolana kadar tedavisiz de bırakılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)