MUCİZE OLAN GOJİBERRY Mİ GOJİBERRY DİYETİ Mİ ??

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 12 Ocak 2018 • Yorumlar:

Herkesin hayalidir ince bir vücuda sahip olmak çünkü bireyler ince bir vücut ile herkesi kendine hayran bırakacaklarını düşünürler ancak bu düşünceye sahip çoğu kişi bazı soruları kendine sormuyor. Bu soruların başında ince bir vücuda sahip olmak mı daha önemli? Sağlıklı bir vücuda sahip olmak mı daha önemli? Soruları yer alıyor. Arama motoru olan google’a sağlıklı kilo vermek yazdığınız zaman 0,34 saniyede 338.000 sonuç ile karşılaşırken moda diyet ile zayıflama yazdığınız zaman 0,35 saniyede 421.000 sonuç ile karşılaşırsınız.. Bu sonuçlar bize bireylerin algısında sağlıklı olmaktan çok bir an önce kilo vermenin önemli olduğunu gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obezite vücudun tüm organlarını etkilemektedir ve ciddi hasarlar sonucu ölümlere bile neden olabilmektedir. Yani bireylerin sadece fiziksel görünüş olarak algıladığı bu kavram aslında bir hastalıktır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-20'si, kadınlarda ise %20-25'i yağ dokusundan oluşmalıdır. Bu oranın erkeklerde %25’i, kadınlarda ise %30’u geçmesi obeziteye neden olmaktadır.

Diyet kelimesini duyan herkes cümlenin devamını aç kalmak, yemek yememek, ölümcül diyetler yapmak kelimeleri ile tamamlamaktadır. Fakat diyet kelimesi Yunanca ‘diaita’ kelimesinden gelmektedir ve ‘yaşam tarzı’ anlamını taşımaktadır. Yani bireyler yasaklarla yaşamamalı yaşam tarzlarını düzenlemelidirler. Her parmağınızın parmak izleri bile farklıyken; başka bireylerle besin gereksinimleriniz, bireysel özelliklerinizin aynı olması sizce ne kadar mümkün ??

Bu nedenle son zamanlarda çok popüler olan ve onaylamadığım bir konu olan ‘Gojiberry Diyeti’ ile ilgili düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum;

Ülkemizde kurt üzümü olarak bilinen gojiberry son zamanlarda popüler olmasına rağmen tarihi 2000 yıl önceye dayanır. Gojiberry meyvesi zeaksantin, beta-kriptoksantin, beta-karoten, klorojenik asit, vanillik asit, gliserogalaktolipitler ile vücudu oksidatif hasardan koruyan antioksidanların deposudur. Böbrek sağlığının korunmasında, kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde, uyku düzeninin sağlanmasında, hafıza güçlendirmede, halsizlik ve yorgunluk gidermede etkilidir. Bu etkileri birkaç çalışma ile destekleyecek olursak 2008 yılında yapılan bir çalışmada 1-15 gün boyunca günde 120 ml gojiberry tüketimi ve sonuçları incelenmiş olup 15 gün boyunca gojiberry tüketimi sonucu kişilerin nörolojik ve psikolojik durumlarında, gastrointestinal sistem fonksiyonlarında iyileşme olduğu saptanmıştır. Ve bu çalışma ile gojiberrynin sakinliği sağladığı, uyku kalitesini arttırdığı, uyanma kolaylığı sağladığı belirtilmiştir. 2015 yılında başka bir çalışma ise Tip 2 Diyabet hastalarında üç ay boyunca yapılmıştır. Ve bu çalışma sonucunda kişilerin serum glikozlarında düşüş gözlemlenmiştir.

 

İçeriğinde krom, kalsiyum ve magnezyum minerallerini içerir ve iştahı baskılayıcı, kan glikoz seviyesini dengeleyici etkileri olan gojiberry dolayısıyla kilo vermede etkili olmaktadır. Ancak bunu ‘gojiberry diyeti mucizesi’, ‘gojiberry diyeti’, ‘gojiberry çayı diyeti’ gibi algılamak ve hayatınızı ‘gojiberry diyeti indeksli’ yaşamak oldukça yanlıştır. Gojiberry diğer meyveler gibi beslenmenizde kullanabileceğiniz bir meyvedir. Gojiberryi beslenmenizde fonksiyonel meyve olarakta kullanabilirsiniz ancak unutmayın ki gojiberry setlerini almak, diyetlerini yapmak sizden kilolarınızı alırken elinizden sağlığınızı da alacaktır. Önemli olan sağlıklı beslenme programını hayatınızla kombinlemek ve bu doğrultuda sosyal aktivitelerinizden, kendinizden ödün vermeden hayat şeklinizi değiştirebilmektir. Sağlıklı ve kalıcı kilo vermek ancak bu şekilde mümkün olacaktır.

Bu noktada öncelikle mucizenin gojiberry de mi yoksa diyetinde mi olduğunun farkına varmak oldukça önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)