Mutlu Bağırsak, Mutlu Beyin!

Yazar Asude Elçi KarnapDiyetisyen • 6 Ocak 2020 • Yorumlar:

Bağırsakta doğru işleyiş,doğru sindirim ve orada yaşayan iyi ve kötü bakteri dengesi için ‘’DOĞRU VE BOZUCU OLMAYAN BESLENME’’ çok önemlidir. Bu iyi –kötü dengesi tüm yaşamınızın kalitesini etkileyecek kadar önemlidir.

*Kaliteli yağ seçimi

*Doğru karbohidrat

*Lif içerikli ve kimyasaldan arındırılmış meyve –sebze

*Vücuda  yağ ,aminoasit ,kolajen iyilik üçgenini barındıran ağır metal ve kimyasal oranı az olan et-kemik sularının alınması

*Bağırsak astarını tahrip eden katkılı ve kutulu yiyeceklerden uzak durmak

*Yağ tercihinde pastörize edilmemiş tereyağ ve sızma zeytinyağı göz önünde bulundurulmalı.

*Alkol ve sigara yine mutlu beyine giden mutlu bağırsak astarında problem yaratacağı için hayatınızda olmaması gereken 2 zararlıdır.

*Un,şeker ve nişastalı yiyeceklerin astar bozulmaları yaptığı doğal olarak doğru ‘’seratonin ‘’üretimi olmadığını da biliyoruz.

----SERATONİN ÜRETİLEMEZSE;

Doğru serotonin ( ki sadece mutluluk için değil iştah, uyku düzeni, bağışıklık arttırıcı… gibi fonksiyonları da vardır) üretimi için aldığınız proteinin en küçük yapı taşlarına yani aminoasitlere kadar parçalanması gerekir. Çünkü  serotoninin ön maddesi ‘’triptofan’’ aminoasididir.

Triptofandan serotonin üretilirken Demir(Fe), Vitamin D ,Magnezyum,MetilB12 ve Metilfolata ihtiyaç vardır.

Tüm bunların vücutta doğru emilmesi ve işlevini yerine getirmesi için bağırsaktan emiliminin de iyi olması gerekir. Yukarıda sıraladığımız bazı maddeler bağırsak astarının bozulmaması eğer bozulmuşsa tedavi ve tamir sırasında dikkat etmemiz gerekenlerden bazılarıdır.

 Bağırsaklarda triptofanı kullanan  iyi ve kötü bakterilerin oranında dengesizlik varsa beyinde de serotonini arttırmak güçleşecek ve bağırsak mutlu değilse beyin de mutlu olmayacaktır.

 *Mide asidi

*safra salgıları

*pankreas enzimlerinde eksiklik varsa desteklenmeli, bağırsak sağlığı için gerekli beslenme düzeni ve tedavi protokolü uygulanmalı, eksik vitamin ve minerallerin emilim açısından maksimum fayda sağlayan formları takviye edilmelidir.

( Tavsiyeler ve takviyeler kişiye göre faklılık gösterir.Bu yüzden doğru teşhis ve tedavi olması için bir Beslenme uzmanı eşliğinde bağırsak astarı düzeltme ve mutlu beyin tedavisi için beslenme ve beslenme destek tedavileri yapmalısınız)

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)