Mutlu Bir Evlilik İçin Çiftler Yatakta Nasıl Davranmalı?

Yazar Naciye TokaçPsikolog • 16 Nisan 2020 • Yorumlar:

Cinsellik evliliğin olmazsa olması. Uzun süreli birlikteliklerde kilit rolü oynayan cinsellik aynı zamanda en büyük ayrılma sebeplerinden beri. Yatakta mutsuz olan çiftlerin ne yazık ki ilişkileri uzun sürmüyor. Peki mutlu bir evlilik için çiftler yatakta birbirlerine nasıl davranmalı? Uzman Psikolog Naciye Tokaç mutlu birliktelikler için ipuçları verdi.

Her evli çift, evliliğinde mutlu olmak, iyi anlaştığı, anlaşıldığını hissettiği bir yuvası olsun ister. Evlilikte mutluluk için de çiftlerden her birinin yapması gereken sorumluluklar var. Çiftlerin sadece sorumluluk sahibi olmak ve ailesi için gereken maddi, manevi görevlerini yerine getirmek dışında yapması gerekenler yok mudur? İşte burada evlilikte mutluluk için maddesel unsurlar yani geçimi sağlamak, aile bireylerinin sağlık ve diğer işlerindeki görevleri yerine getirmek dışında da yapılması gerekenler ortaya çıkıyor. Çünkü evlilik birçok farklı unsuru içinde barındıran bir kurum.

Açıkca ifade edilemiyor

İyi bir evlilik hayatı için karşılıklı konuşma, dinleme ve anlama becerisinin etkin kullanımı, öfke duygusunun kontrolü, ev içi sorumlulukların paylaşılması, ortak anların paylaşımı ne kadar önemli ise eşler arasındaki cinsel yaşamında önemi büyük. Cinsellik, çoğunlukla açıkça ifade edilemeyen, eşlerin arasında bile konusunun pek konuşulmadığı ancak ilişkinin nasıl sürdüğünü çok fazla etkileyen bir süreç.

Cinselliğin evlilik yaşamına etkisini tam olarak anlayabilmek için çiftlerin arasında neye dikkat edildiğine, nelere daha fazla önem verildiğine ve bunların cinsel yaşamı ne ölçüde etkilediğine değinmeliyiz önce.

Çiftler birbirinde en çok samimiyet ve yakınlığın dikkat eder. Ruhunuzun derinliklerindeki sevinçleri, acıları en çok kime açarsınız? Sizin için çok özel olan anları kiminle paylaşırsınız? Tüm bunları samimi ve yakın hissettiğiniz kişilerle yaparsınız. Cinsellik için bu kadar yakınlık ve samimiyet gerekli midir sorusuna verilebilecek en iyi cevap “evet doyum sağlayıcı bir cinsellik için gereklidir” denilebilir.

Yakınlık kurmak ve samimi olmak gereklidir çünkü cinselliğin yaşanması için kadın ve erkeğin hazır oluşları gereklidir ve bu hazır oluş kadın ve erkek için farklı hazırlık dönemlerinden geçer. Çiftlerin arasında konuşmaları ve birbirinin farklı hazır oluşlarına yanıt verebilmek, uyum sağlayabilmek için yakın ve samimi ilişkiler içerisinde olmak gerekli.

Kadın için anlaşılmak daha önemli

Kadın için anlaşılmak, sözel ve fiziksel bağlılık önem taşırken; erkek için ise karşısındakini mutlu edebilmek daha önemli. 

Böyle bir durumda kadın ve erkeğin cinselliğe hazırlanmaları da farklıdır. Bir kadın cinselliği arzulayabilmesi, kendisini cinselliğe hazırlayabilmesi için sevgiye ihtiyaç duyarken, erkek sevgiyi hissedebilmesi için cinselliğe ihtiyaç duyar. Yani erkek cinsel uyarılma yoluyla sevgisini fark eder.

Kadın ve erkeğin cinsellik anlayışı farklı

Cinsel birliktelik için kadın sevgi görmeye ihtiyaç duyarken, erkek sevgisini açabilmek için cinselliğe ihtiyaç duyar. Kadının duygusal ihtiyaçları karşılandığında cinselliğe ilgi duymaya başlar. Erkekler de aşk ve sevgisini derinden yaşamak ister ancak bunun için cinsel açıdan uyarım hissetmeleri gereklidir. 

 

Farklı isteklere göre davranılmazsa...

Tam bu noktada erkek ve kadın arasında bazen çatışma çıkar. Çünkü kadın sevdiğini göstermek ve sevildiğini hissedebilmek için eşiyle iletişim içinde olmaya ihtiyaç duyar. Erkek de sevmek ve sevilmek ister ama bunu hissedebilmek için cinselliğe gereksinim duyar. Erkek ve kadın cinsel birliktelik yaşamak istediklerinde bu farklılıklara göre davranılamadığında birlikte uyarılmak ve doyuma ulaşmak sağlanamayabilir. Bu da mutsuz bir yatak ilişkisine neden olabilir. 

İletişim önemli

Bu durumun üstesinden gelebilmek için çiftlerin arasında iyi bir iletişimin olması, cinsel hazırlık sırasında da konuşmayı sürdürebilmeleri, istek ve arzularını daha açıkça ifade etmeleri, birbirinin isteklerini gidermeye istekli olmaları önemli. Erkeğin kısa sürede alevlenip cinsel arzusunu bir an önce tatmin etme isteğine karşılık, kadının yavaş ve gittikçe artan tahrik durumunda olması çatışma yaratabilir ve aralarında yeterli iletişim olmazsa ve açıkça konuşamazlarsa istedikleri doyuma ulaşma sağlanamayabilir. 

Burada önemli bir nokta da cinsellikteki başarı ölçütüdür. Yine görüyoruz ki bu durum kadından erkeğe değişiklik gösteriyor. Erkeğin cinsellikte kendisini başarılı hissetmesi sanılanın aksine eşinin tatmin olup olmamasıyla ilgili. Erkek eşi yeterli cinsel tatmine ulaştığında kendini başarılı ve mutlu hisseder.

Kadın açısından cinsel deneyimin başarılı sayılabilmesi için kendilerinin doyuma ulaşmış olmalarıdır. Bunun nedeni de daha çok, kadının uyarılmasının daha karmaşık olması her cinsel birliktelikte doyuma ulaşamıyor olmasıyla ilgili.

Cinsel birliktelik sırasında zaten her zaman olamayan doyuma ulaşmayı başarı olarak sayar. 

Çiftler arasındaki cinsel ilişkinin kalitesini etkileyen bir diğer durum da çiftlerin hem kendine güveni hem de eşine olan güvenidir. Kadın veya erkek eşine her şeyi açıkça ifade edebileceğini, kendisi ile ilgilenmekten hoşlandığını düşünürse bu ilişkinin doyum sağlamasına destek olur. Kadın eşinin kendisi ile ilgilenmeyi sevdiğini ve zaman alabilen tahrik durumunu sevgi ve anlayışla karşılayabileceğini bilirse kendisini cinsellik sırasında rahat bırakacaktır. Erkek de kadın tarafından önemsenildiğini, isteklerinin kadını tarafından sevgiyle ve ilgiyle karşılandığını hissederse cinsellik sırasında doyuma ulaşabilecek ve eşine karşı da daha ilgili davranır.

Cinsel faaliyet sırasındaki doyumu etkileyen birçok unsur olmakla birlikte görülüyor ki her şeyin temelinde iyi bir iletişim, karşılıklı ilgi, sevgi ve anlayış ile cinsel doyum konusunda birbirini tanımak ve çiftlerin doyuma ulaşmaları konusunda arzulu olmaları var.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Naciye Tokaç Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)