Makaleler 07/09/2026

Neden Her Şeyi Bu Kadar Çok Düşünüyorum? - Kl. Psk. Selinay Deniz Gökçe

Selinay Deniz Gökçe Psikoloji
Selinay Deniz Gökçe
Psikoloji

Neden Her Şeyi Bu Kadar Çok Düşünüyorum?

Bazen Zihnimiz Neden Susmaz?

Bazen gün içinde yaşadığımız küçücük bir olay, akşam olduğunda zihnimizde uzun bir konuşmaya dönüşebilir. Birinin söylediği bir cümleyi tekrar düşünürüz. “Acaba yanlış mı anladı?”, “Keşke öyle söylemeseydim”, “Ya bundan sonra işler kötü giderse?” diye zihnimizde farklı ihtimaller kurarız.

Bir süre sonra aslında olay bitmiştir ama zihnimiz hâlâ oradadır.

Belki siz de zaman zaman “Ben neden her şeyi bu kadar çok düşünüyorum?” diye kendinize soruyorsunuz. Öncelikle şunu söylemek önemli: Düşünmek başlı başına bir sorun değildir. Düşünmek, karar vermemize, sorunları çözmemize, geçmişten ders çıkarmamıza ve geleceğe hazırlanmamıza yardımcı olur.

Asıl yorucu olan, düşünmenin bir çözüm arayışından çıkıp aynı düşüncenin etrafında dönmeye başlamasıdır.

Psikoloji araştırmalarında bu durum “tekrarlayan olumsuz düşünme” başlığı altında inceleniyor. Geçmişte yaşananları tekrar tekrar düşünmek daha çok ruminasyon; gelecekte olabilecek olumsuzluklar üzerinde durmak ise endişe olarak ele alınıyor. Bu iki düşünme biçiminin ortak noktası, zihnin bir türlü konudan uzaklaşamaması.

Bu nedenle kendinize “Neden böyleyim?” diye kızmak yerine şu soruyu sormak daha anlamlı olabilir:

“Bu düşünme biçimi bana gerçekten yardımcı oluyor mu?”

Çok Düşünmek ile Aynı Yerde Dönüp Durmak Arasındaki Fark

Hepimiz zaman zaman fazla düşünürüz. Önemli bir görüşme öncesinde ne söyleyeceğimizi planlamak, verdiğimiz bir kararı değerlendirmek ya da yaptığımız bir hatadan ne öğrenebileceğimizi düşünmek oldukça doğaldır.

Örneğin yarın önemli bir toplantınız varsa “Şunları söylemeliyim, şu konuları unutmamalıyım” diye düşünmeniz sizi hazırlayabilir.

Ama düşünceler şöyle ilerlemeye başladığında durum değişebilir:

“Ya kötü geçerse?”

“Ya yeterince iyi konuşamazsam?”

“Ya karşımdaki kişi beni yetersiz bulursa?”

“Ya bir hata yaparsam?”

“Acaba bunu söylerken ses tonum nasıldı?”

Bu noktada düşünmek artık hazırlık olmaktan çıkıp kaygının içinde dolaşmaya başlayabilir.

Aradaki farkı anlamanın güzel bir yolu şudur: Sağlıklı düşünme çoğu zaman bir noktada sizi harekete geçirir; yorucu düşünme ise çoğu zaman aynı yerde bırakır.

Kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

• Bu düşüncenin sonunda yeni bir bilgi elde ediyor muyum?
• Somut olarak yapabileceğim bir şey var mı?
• Aynı konuyu daha önce defalarca düşündüm mü?
• Düşünmek beni bir karara mı götürüyor?
• Yoksa yalnızca “Ya şöyle olursa?” sorularını mı çoğaltıyor?

Mesele yalnızca “çok düşünmek” değil. Zihnin düşüncelerden çıkıp çıkamadığı daha önemli.

Zihnim Neden Aynı Konulara Tekrar Tekrar Dönüyor?

Zihnimizin aynı konuya dönmesinin altında çoğu zaman bizi koruma çabası vardır.

Belirsizlik yaşadığımızda zihnimiz doğal olarak bir cevap arar. “Ne olacak?”, “Nasıl sonuçlanacak?”, “Ben ne yapmalıyım?” diye düşünürüz. Çünkü bir şeyi önceden hesaplayabilirsek kendimizi daha hazırlıklı ve güvende hissedeceğimizi düşünürüz.

Bu nedenle çok düşünmek bazen bize kontrol hissi verir.

Örneğin bir görüşmenin nasıl geçeceğini bilemiyorsanız, zihniniz olası bütün senaryoları düşünerek sizi hazırlamaya çalışabilir. Geçmişte yaptığınız bir hatayı tekrar tekrar düşünüyorsanız, belki de “Bir daha böyle bir şey yaşamamak için nerede hata yaptığımı bulmalıyım” diyorsunuzdur.

Buradaki niyet anlaşılırdır: Zihin sizi korumaya çalışmaktadır.

Ancak bazı soruların kesin bir cevabı yoktur.

“Acaba herkes benim hakkımda ne düşünüyor?”

“Ya yarın kötü bir şey olursa?”

“Geçmişte farklı davransaydım hayatım nasıl olurdu?”

Bu soruların hiçbirinde yüzde yüz kesinlik bulamayız.

Belirsizliğe tahammül etmek zorlaştığında, zihnimiz daha fazla düşünerek kesinliğe ulaşmaya çalışabilir. Fakat daha fazla düşünmek her zaman daha fazla kesinlik getirmez. Bazen tam tersine, yeni ihtimaller üretir.

Böylece bir döngü oluşabilir:

1. Bir belirsizlik veya kaygı ortaya çıkar.
  2. Zihin cevap bulmaya çalışır.
  3. Cevap yeterince kesin gelmez.
  4. Yeni ihtimaller düşünülür.
  5. Kaygı yeniden yükselir.
  6. Zihin tekrar düşünmeye başlar.

Bu yüzden bazen ihtiyaç duyduğumuz şey daha fazla düşünmek değil, bazı şeylerin belirsiz kalmasına izin verebilmektir.

“Ya Olursa?” Diye Başlayan Düşünceler Neden Yorucu?

“Ya başarısız olursam?”

“Ya beni sevmezse?”

“Ya işler düşündüğüm gibi gitmezse?”

“Ya kötü bir şey olursa?”

Bu cümleler tanıdık geliyor olabilir.

Geleceği düşünmek elbette hayatın doğal bir parçası. Hepimiz zaman zaman olası sorunları önceden görmeye ve kendimizi hazırlamaya çalışırız. Ancak henüz gerçekleşmemiş bir olay hakkında saatlerce düşünmek, bize gerçekten hazırlık sağlayıp sağlamadığımız sorusunu gündeme getirir.

Endişe çoğu zaman kişiye bir şey yapıyormuş hissi verebilir. “En kötü ihtimali düşünürsem hazırlıklı olurum” düşüncesi bunun bir örneğidir.

Fakat zihinsel olarak sürekli tetikte olmak yorucudur.

Bu noktada kendinize küçük bir kontrol listesi sunabilirsiniz:

• Şu anda çözebileceğim somut bir problem var mı?
• Yapabileceğim bir şey varsa bunu yapabilir miyim?
• Yapabileceğim bir şey yoksa neden aynı düşünceye dönüyorum?
• Bu düşünce bana yeni bir bilgi sağlıyor mu?
• Yoksa yalnızca daha fazla ihtimal mi üretiyor?

Örneğin bir sınavınız varsa çalışmak sizin kontrolünüzdedir. Ancak “Ya sınavda bildiklerimi unutursam?” sorusunu gece boyunca düşünmek sınav performansınızı mutlaka artırmaz.

Burada amaç düşünceleri zorla susturmak değildir. Çünkü “Bunu düşünmeyeceğim” diye kendimizi zorladığımızda, dikkatimizi yine o düşünceye vermiş oluruz.

Daha yardımcı olan yaklaşım, düşünceyi fark edip onunla aramıza biraz mesafe koyabilmektir:

“Şu anda zihnim gelecekteki bir ihtimali çözmeye çalışıyor.”

Bazen yalnızca bunu fark etmek bile düşüncenin üzerimizdeki gücünü azaltmaya başlayabilir.

Her Düşünce Gerçek Değildir: BDT Bize Ne Söyler?

Zihnimizden geçen her düşünce, gerçeğin kendisi değildir. Bunu bilmek kolaydır; ama özellikle kaygılı veya zorlandığımız dönemlerde bunu hatırlamak pek kolay olmayabilir.

Örneğin “Bu konuşma kesinlikle kötü geçecek”, “Beni artık eskisi gibi sevmiyor” ya da “Bu hatayı yaparsam her şey mahvolur” diye düşündüğümüzde, zihnimiz bize yalnızca bir ihtimal sunuyor olabilir. Fakat biz o düşünceyi çoğu zaman bir gerçek gibi yaşayabiliriz.

Bilişsel davranışçı terapi, tam da burada düşüncelerimizle yaşadığımız olaylar arasındaki ilişkiye bakar. Çünkü aynı olay, farklı kişilerde farklı düşüncelere ve dolayısıyla farklı duygulara yol açabilir.

Örneğin bir arkadaşınız mesajınıza cevap vermediğinde aklınızdan “Bana kızdı” düşüncesi geçebilir. Bunun ardından kaygı, üzüntü veya kırgınlık hissedebilirsiniz. Başka bir zamanda ise aynı durumu “Muhtemelen meşgul” şeklinde yorumlayabilirsiniz. Olay aynıdır; fakat zihnin ona verdiği anlam değişmiştir.

Bu nedenle kendimize her düşüncede “Bu doğru mu?” diye sormak yerine bazen daha dengeli sorular sorabiliriz:

• Bunun gerçekten böyle olduğuna dair hangi kanıtlarım var?
• Başka bir açıklama mümkün olabilir mi?
• Yakın bir arkadaşım aynı şeyi yaşasaydı ona ne söylerdim?
• Bu düşünce bana yardımcı oluyor mu, yoksa beni daha da mı kaygılandırıyor?
• Şu anda yapabileceğim somut bir şey var mı?

Buradaki amaç her olumsuz düşünceyi olumlu bir düşünceyle değiştirmek değildir. Amaç, zihnin ortaya koyduğu ilk yorumu tek gerçek olarak kabul etmek yerine, ona biraz daha geniş bir pencereden bakabilmektir.

Çünkü bazen bizi yoran şey yaşadığımız olaydan çok, o olay hakkında zihnimizin bize anlattığı hikâyedir.

Düşüncelerle Savaşmak Yerine Onlara Alan Açmak: ACT Perspektifi

Bazen bir düşünceden kurtulmaya çalıştıkça onun daha çok aklımıza geldiğini fark etmişizdir.

“Bunu düşünmeyeceğim.”

“Artık onu kafama takmayacağım.”

“Olumsuz düşünmemeliyim.”

Fakat zihin böyle çalışmıyor. Bir düşünceyi zorla uzaklaştırmaya çalışmak, dikkatimizi yeniden ona çevirebiliyor.

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) bu noktada farklı bir bakış açısı sunar. Amaç düşüncelerimizi ortadan kaldırmak veya onları kontrol etmek değil; onlarla aramıza biraz mesafe koyabilmektir.

Örneğin zihninizden “Yeterince iyi değilim” düşüncesi geçtiğinde, bunu doğrudan bir gerçek olarak kabul etmek yerine “Şu anda zihnim bana ‘yeterince iyi değilim’ düşüncesini getiriyor” diyebilirsiniz.

Cümle küçük görünür ama aradaki fark önemlidir.

İlkinde düşüncenin içindeyizdir. İkincisinde ise düşünceyi fark eden kişiyizdir.

ACT açısından bir başka önemli nokta da şudur: Hayatımızı yalnızca kendimizi iyi hissettiğimiz zamanlarda yaşamaya çalışmak bizi oldukça sınırlayabilir. Bazen kaygı varken de önemli bir konuşmayı yapmamız, korkuya rağmen bir adım atmamız veya belirsizliğe rağmen hayatımıza devam etmemiz gerekebilir.

Bu nedenle kendinize şu soruyu sorabilirsiniz:

“Şu anda zihnim ne söylüyor ve bütün bunlara rağmen benim için gerçekten önemli olan ne?”

Belki zihniniz “Ya başarısız olursan?” diyecek. Siz yine de sizin için değerli olan bir işe başlayabilirsiniz.

Belki “Ya reddedilirsen?” diyecek. Siz yine de duygunuzu ifade etmeyi seçebilirsiniz.

Düşüncelerin tamamen kaybolmasını beklemek yerine, onlarla birlikte hayatınıza devam etmeyi öğrenmek bazen daha özgürleştirici olabilir.

Çünkü psikolojik iyi oluş her zaman zihnimizde hiç rahatsız edici düşünce olmaması değildir. Bazen zor düşünceler varken de değer verdiğimiz hayatı yaşamaya devam edebilmektir.

Zihnim Çok Düşündüğünde Ne Yapabilirim?

Çok düşünmeyi tamamen ortadan kaldırmak gerçekçi bir hedef olmayabilir. Hepimizin zihninden zaman zaman kaygılı, eleştirel veya istenmeyen düşünceler geçer.

Buradaki amaç, düşüncelerin hiç gelmemesi değil; geldiğinde bizi sürüklememesidir.

Bunun için günlük yaşamda birkaç küçük adım denenebilir:

1. Düşünceyi fark edin.
    “Yine aynı konuya döndüm” demek, düşünceyle aranıza küçük bir mesafe koyar.

2. Problemi ve ihtimali ayırın.
    Şu anda çözebileceğiniz gerçek bir sorun mu var, yoksa henüz gerçekleşmemiş bir ihtimali mi çözmeye çalışıyorsunuz?

3. Kontrolünüzde olanı belirleyin.
    Yapabileceğiniz somut bir şey varsa ona yönelin. Yapabileceğiniz bir şey yoksa bunu kabul etmeye çalışın.

4. Düşünceye yeni bir soru sorun.
    “Bunu daha fazla düşünürsem gerçekten yeni bir sonuca ulaşacak mıyım?” diye kendinize sorun.

5. Dikkatinizi bulunduğunuz ana getirin.
    Yürümek, bulunduğunuz ortamı fark etmek, nefesinize birkaç dakika dikkat etmek veya yaptığınız işe dönmek yardımcı olabilir.

6. Kendinizle konuşma biçiminizi değiştirin.
    “Neden böyleyim?” yerine “Şu anda zihnim oldukça meşgul” demeyi deneyebilirsiniz.

Bu önerilerin amacı zihni susturmak değildir. Düşüncelerin hayatınızı yönetmesi yerine, sizin düşüncelerinizle nasıl ilişki kurduğunuzu değiştirmektir.

Bu konuda psikoterapinin de önemli bir yeri olabilir. 2025 yılında yayımlanan kapsamlı bir meta-analizde 55 çalışma ve toplam 4.970 katılımcının verileri incelendi. Araştırmada bilişsel davranışçı terapi yaklaşımlarının tekrarlayan olumsuz düşünme, endişe ve ruminasyonu azaltmada orta düzeyde bir etki gösterdiği bulundu.

Bu sonuç, “BDT herkes için kesin çözüm” anlamına gelmiyor. Ancak psikoterapinin bu düşünce döngülerini anlamak ve değiştirmek için kullanılabilecek yaklaşımlardan biri olduğuna dair önemli bir bilimsel dayanak sağlıyor.

Eğer zihninizin sürekli meşgul olması uykunuzu, işinizi, ilişkilerinizi veya günlük yaşamınızı belirgin biçimde etkiliyorsa bunu tek başınıza çözmek zorunda değilsiniz. Bir psikologla konuşmak, düşüncelerin altında ne olduğunu ve bu döngünün sizin yaşamınızda nasıl sürdüğünü birlikte anlamanıza yardımcı olabilir.

Bazen ihtiyacımız olan şey zihnimizi susturmak değil; zihnimizle daha farklı bir ilişki kurmayı öğrenmektir.

Çok düşünmek bir hastalık mıdır?

Hayır. Çok düşünmek tek başına bir hastalık değildir. Ancak düşünceler günlük yaşamınızı belirgin biçimde etkiliyorsa destek almak faydalı olabilir.

Neden sürekli geçmişte yaşadığım olayları düşünüyorum?

Geçmişi düşünmek anlamlandırma çabası olabilir. Ancak aynı noktaya tekrar tekrar dönmek çözüm üretmiyorsa zihinsel olarak yorucu hâle gelebilir.

Aşırı düşünmek kaygıyla ilişkili midir?

Evet, tekrarlayan olumsuz düşünceler kaygıyla sıkça birlikte görülür. Ancak çok düşünmek tek başına bir kaygı bozukluğu anlamına gelmez.

Düşüncelerimi tamamen durdurabilir miyim?

Amaç genellikle düşünceleri tamamen durdurmak değildir. Düşünceleri fark etmek ve davranışlarınızı yönetmelerini azaltmak daha gerçekçi bir hedeftir.

Ne zaman destek almalıyım?

Düşünceleriniz uykunuzu, ilişkilerinizi, işinizi veya günlük işlevselliğinizi belirgin biçimde etkiliyorsa bir uzmandan destek almayı düşünebilirsiniz.

Kaynakça

1. Stenzel, K. L., Keller, J., Kirchner, L., Rief, W., & Berg, M. (2025). Efficacy of cognitive behavioral therapy in treating repetitive negative thinking, rumination, and worry – a transdiagnostic meta-analysis. Psychological Medicine, 55, e31. https://doi.org/10.1017/S0033291725000017

2. Stenzel, K. L., Keller, J., Kirchner, L., Rief, W., & Berg, M. (2026). Efficacy of cognitive behavioral therapy in treating repetitive negative thinking, rumination, and worry – a transdiagnostic meta-analysis – CORRIGENDUM. Psychological Medicine, 56, e31. https://doi.org/10.1017/S0033291726103304

3. McEvoy, P. M., Watson, H., Watkins, E. R., & Nathan, P. (2013). The relationship between worry, rumination, and comorbidity: Evidence for repetitive negative thinking as a transdiagnostic construct. Journal of Affective Disorders, 151(1), 313–320. https://doi.org/10.1016/j.jad.2013.06.014

4. Gustavson, D. E., du Pont, A., Whisman, M. A., & Miyake, A. (2018). Evidence for transdiagnostic repetitive negative thinking and its association with rumination, worry, and depression and anxiety symptoms: A commonality analysis. Collabra: Psychology, 4(1), 13. https://doi.org/10.1525/collabra.128

5. Spinhoven, P., van Hemert, A. M., Penninx, B. W. J. H., & Elzinga, B. M. (2015). Common rather than unique aspects of repetitive negative thinking are related to depressive and anxiety disorders and symptoms. Psychological Medicine, 45(7),

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.