Neden Kekeliyorum?

Yazar Seher SönmezDil Ve Konuşma Terapisti • 18 Şubat 2019 • Yorumlar:

Kekemelik çok faktörlü konuşmanın akıcılığında olan bir durumdur. Gelişimsel ve nörolojik kekemelik olmak üzere ikiye ayrılır. Gelişimsel kekemelik genellikle 2-6 yaş arasında ortaya çıkar. Nörolojik kekemelik beyindeki bir hasara bağlı olarak meydana gelir. Gelişimsel kekemelik toplumda en sık rastlanan kekemeliktir. Sebepleri ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Yapılan çalışmalara göre genetik, kişilik özellikleri, çevresel faktörler, öğrenilmiş davranışlar, aile içi iletişim ortamı, stres faktörleri (korku, travmatik olaylar vs) kekemeliğin ortaya çıkmasında rol oynar. Kekemelik tek bir sebebe bağlı olmadığı için terapi aşamasında da kişiye göre farklı yaklaşımlar izlenebilir.

Kekemelik iyileştirilebilir mi?

Kekemelik için iyileşme terimini kullanmak pek doğru olmaz çünkü kekemelik bir hastalık değil konuşmanın akıcılığı ile ilgili olan bir durumdur. Genel olarak kekemelik kontrol altına alınabilir bir durumdur. Bu amaçla terapilerde bireyle takılmalarını kontrol altına alabilmesine yönelik olarak çalışılır. Ayrıca bireyin iletişimden kaçmaması, kendine güvenini yitirmemesini sağlamak da terapinin en temel amaçlarından biridir.

Şarkı söylerken hiç kekelemiyorum, neden?

Kekemelik belirli durumlarda artış belirli durumlarda azalış gösteren bir durumdur. Genel olarak bireyler şarkı söylerken, bir bebeğe konuşurken, aynı şeyi hem söyleyip hem konuşurken, hep bir ağızdan konuşurken, bir bebeğe ya da bir hayvana konuşurken, yalnız başına konuşurken, küfür ederken, kendi sesinden daha yüksek ya da alçak ses tonu ile konuşurken ya da kekelemez ya da daha az kekeler. Bu durumlar ise bize kekemeliğin stres faktörleri altında artarken psikolojik olarak rahat hissedilen durumlarda azaldığını göstermektedir.

Kekemelik ne gibi sorunlar ortaya çıkarır?

Kekemelik en başta bireyde özgüven eksikliğine yol açabilir. Çevreden alınan olumsuz tepkiler dolayısı ile kişi kendini toplumdan soyutlayabilir ve konuşma gerektirmeyen alanlara yönelebilir. Kekemelik birçok bireyin eş, okul, iş gibi önemli seçimlerini etkilemektedir. Birçok birey sadece kekelediğinden dolayı belirli ortamlara hiç girmemekte ve psikolojik olarak çok büyük problemler yaşamaktadır. Genel olarak kekemelik özgüven eksikliği, başarısızlık ve başarısızlık kaygısı, pek çok konuda korkuya sahip olmak, okulda başarısızlık, içe kapanma, değersizlik hissi ve depresyona sebep olmaktadır. Dil ve konuşma terapisi konuşmanın akıcılığını arttırmaya yönelik çalışmalar yanında kişide görülen bu psikolojik problemleri azaltmaya yönelik olarak çalışmalar da yapar ve soruna bütüncül olarak yaklaşır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seher Sönmez Dil ve Konuşma Terapisi, Pedagoji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Dkt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)