O Senin İçin Doğru Kişi Mi, Yanlış İnsana mı Aşıksın?

Yazar Elif Zahide GökPsikolog • 25 Haziran 2021 • Yorumlar:

Belki de en zorlandığımız sorunlardan biri, bizim için doğru kişiyi nasıl anlayacağımızdır. Doğru olduğunu sandığımız yaralar aldığımız acı tecrübelerden ve hayal kırıklıklarından sonra daha sağlam adımlar atmak zorundayızdır. Peki bunu nasıl anlayacağız, neye göre karar vereceğiz?

Öncelikle bilmeliyiz ki “aşkın gözü kördür” ifadesi çok da doğru değildir. Yapılan araştırmalara göre bu kalbin aşk ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Kalp, vücudun en önemli organı olmakla birlikte temel işlevi vücudun her yerine kan pompalamasıdır. Yani kalbimiz, beynimize hizmet eder. Aşkı hissettiğimizde beyindeki bazı bölgelere kan ve oksijen akışı gerçekleşir, kortizol, oksitosin ve vazopressin gibi hormonlar salgılanarak bazı değişiklikler yaşanır.

Yani aşk diye düşündüğümüz şey belli bir süre bu hormonların da etkisiyle mantıksal çıkarım ve doğru karar vermekte sıkıntı yaşadığımız bir haldir. Bunu bilirsek ne kadar yoğun bir duygu içinde olsak da geçici bir süreç olduğunu bilerek kontrolsüz olmamaya çalışabiliriz. Bu güzel duyguyu en az hasarla yaşayabilmek ve toksik hale getirmemektir.

  • Karşımızdaki kişinin doğru kişi olup olmadığını çözmeye çalışmaktan daha önemli olan şey; kendimizin ne istediğini bilmektir:

Ben ne istiyorum?

Olmazsa olmazlarım neler?

Bir kişide ve ilişkide tahammül edemeyeceğim neler var?

Hangi konularda esnek olabilirim?

Kendimi ne kadar tanıyorum sorusunu kendinize sık sık sormanızı tavsiye ederim. Başka bir insan hayatınıza girmeden önce, siz kendi problemlerinizi olabildiğince çözmüş olmalısınız. Unutmayın kimse sizin ilk yardım çantanız olmamalı…Kimsenin limanına sığınarak yaşamdan kaçamazsınız…

  • Bir diğer önemli başlık da acele etmeden karşımızdakini tanımaya ve gerçekten görmeye çalışmaktır. Bu noktada dürtülerimizi fark edip, yavaşlamaya gayret etmeliyiz. Onu sürekli aramak, sürekli görüşmeye çalışmak ve hemen hayatınızın merkezine almak hata olur. Sabırlı olun, yanlış kişiye yatırım yapmaktansa , daha yavaş bir süreci tercih edin. Bu tutumunuza karşı taraf uymuyorsa veya saygı duymuyorsa bu bir işaret olabilir. Karşınızda hızlı beğenen ama dikkati de aynı hızla düşen biri olabilir.

  • Konuşamadığınız, keyifli sohbet edemediğiniz biriyle uzun süre birlikte kalamazsınız. Yakışıklı veya güzel olması kısa bir süre sonra yeterli gelmeyecektir. Sözlerinin arkasındaki zekaya, akla ve derinliğe bakın. Gerçek olan yani hakikat ve huzur buradadır. Kalıcı bir birliktelik istiyorsanız öncelikleriniz bunlar olmalıdır.

  • Onun temel değerlerinin ne olduğunu da anlamış olmanız gerekir. Yani onun olmazsa olmazları neler? Hayattaki başarısını nasıl tanımlıyor? Arabası ,işi veya gelir düzeyiyle mi övünüyor yoksa öğrendikleri, gördükleri ve tecrübeleri mi daha kıymetli? Paranın önemli olduğunu kabul etmekle birlikte, maddi imkanların gözümüzü boyaması, heveslendirmesi yanlış seçimler yapmamıza sebep olur. Terapilerimde sadece paranın ve onun sağladığı imkanların ön planda olduğu ama ortak sevgi muhabbetin olmadığı pek çok evliliklerin yıkıldığını üzüntüyle görmekteyim.

  • Karşımızdaki kişinin özgüvenli ve kendisiyle barışık olması da ilişkinizi olumlu yönde etkilemektedir. Her şeye rağmen yüzü gülüyorsa, keskin uçları ve kalın duvarları yoksa kendisiyle barışıktır. Özgüveni olan birey sizi gereksiz ve aşırı kıskançlıklara boğmaz, size güvenmekte zorlanmaz. Bu sebeple kıskanılmak tatlı, hafif bir düzeyde ise olabilir ama bunun ötesi psikolojik bir sorundur.

Unutmayın kendisiyle mutlu olmayan sizi de mutlu edemez. Mutsuz huzursuz insanlar, zamanla sizi de karanlıklarına çekerler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)