OBEZİTE AMELİYATLARI DAHA MI GÜVENLİ ?

Yazar M. Ferhat Ferhatoğlu • 17 Nisan 2017 • Yorumlar:

Bütün dünyada obez insan sayısında son 30 yılda önemli bir artış gözlendi; Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu anda Türkiye’nin yüzde 30'u obez ve çözüm için kilo kaybına neden olan ameliyatlara yönelen insan sayısı her geçen gün artmakta. Journal of American Medical Association (JAMA) 'da yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, hem obez olan genç ve yaşlı hastaların, obezite ameliyatı geçirerek yaşam sürelerini uzatabileceklerini ortaya koymuştur.

Bariatrik cerrahi ile uzun süreli sağkalım arasında kuvvetli bir bağ olduğu çok açık, yeterince uzun bir süre çok geniş bir hasta grubu bütün dünya hekimlerince izlendi. Ve şu görüldü ki, zaman geçtikçe cerrahi geçirmiş hastalar arasında ölüm riski cerrahi yapılmayan hastalara göre pozitif yönde farklılık arz ediyor.

Obezite ameliyatı geçiren obez hastaların işlemden sonra 5-14 yıl arasında herhangi bir nedenden ötürü ölme olasılığı obezite cerrahisi geçirmeyen obez hastalara göre yüzde 53 daha düşüktü.

Araştırmacılar bariatrik cerrahinin daha güvenli hale geldiğini gösrteriyor. Araştırmalar şunu gösterdi ki bariatrik cerrahi nedeni ile ölme riski 2006-2011 yılları arasında 2000-2005 yıllarına göre düşüş gösterdi.

Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneğine göre, bariatrik cerrahi prosedürler; gastrik bypass, ayarlanabilir gastrik bant ve sleeve gastrektomi gibi midenin tutabileceği miktarı sınırlandırarak kilo kaybına yol açan operasyonları içerir. Gastrik bypass, ağırlıklı olarak %60-80 kilo kaybı nedeniyle bariatrik cerrahinin en popüler şeklidir.

Bugün, bariatrik cerrahi, minimal invaziv cerrahi olarak da bilinen laparoskopik-kapalı cerrahi kullanılarak yapılmaktadır, bu özel teknik büyük bir tek kesi yerine birkaç adet 1santimetrelik kesi yapılmasıdır. Bariatrik cerrahi ile ilişkili risklerin büyük bir çoğunluğunun aşırı kanama, enfeksiyon, kan pıhtılaşması ve gastrointestinal sistemdeki sızıntılar da dahil olmak üzere insizyonun yeri ile ilişkili olduğu düşünülürse, laparoskopik cerrahi obezite cerrahisinin güvenliğini daha da iyileştirmede açıkça rol oynamıştır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)