Ödemler Kabusunuz Olmasın

Yazar Gülsüm KınalıDiyetisyen • 28 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Özellikle gün içinde çok sık tartılan kişiler kilo artışı görürler ve bir paniğe kapılırlar!Endişelenmeyin bu aslında vücudunuzun su tutup şişmesiyle oluşan ‘ödem’dir.Bundan nasıl kurtulabilirim diyorsanız size bununla baş etmenin birkaç yolundan bahsedeceğim:

  1. Özellikle yaz mevsiminde terleme yoluyla su kaybı vücudunuzda ödeme yol açabilir.Bunun için önerim su tüketiminize çok dikkat edin ve en 2.5 litre su tüketmeye çalışın.Unutmayın;su en iyi ödem ve toksin silahıdır.

  2. Aşırı tuzlu beslenen kişilerde de ödem sorunu görülmektedir.Bunun için tuz tüketimini azaltın ve turşu,salamura tarzı tuz içeren besinleri bir müddet tüketmeye ara verebilirsiniz.

  3. Salatalık,ananas,kivi,karpuz ve maydanoz gibi besinleri diyetinize ekleyin.Bu besinler su ve lif içerikleriyle vücudunuzdan toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

  4. Yüksek potasyum içeriğine sahip muzu diyetinize ekleyin.

  5. Şekerli besinleri tüketmemeye çalışın.Çünkü şekerin sindiriminde de su gerekli olduğu için bu durum ödem artışına neden olur.

  6. Probiyotik yoğurt ve kefiri beslenmenize ekleyin.Gerekli durumlarda ekstra probiyotik takviyesi alabilirsiniz.

  7. Günlük posa alımınızı arttırın.Öğünlerinize sebze,meyve ve tam tahıl gurubunu(beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek,bulgur..)ekleyin.

  8. Alkollü ve asitli içeceklerden uzak durun.

  9. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ödem atıcı bitki çaylarından (kiraz sapı,mısır püskülü,biberiye,funda yaprağı,yeşil çay,beyaz çay,rezene) faydalanabilirsiniz.

  10. Günlük kafein alımınızı sınırlandırın.Fazla kafein alımı da ödem sorununuzu arttıracaktır.

  11. Düzensiz uyku da ödem sorununuzu arttıracaktır.Bu yüzden en az 7-8 saat düzenli bir şekilde uyumaya çalışın.

  12. Her gün düzenli egzersiz yapmaya çalışın.

      ÖDEM ATICI ÇAY

       MALZEMELER

  • 1 litre kaynamış su

  • 1 demet maydanoz

  • 1 limonun suyu

  • 2 adet çubuk tarçın

  • 1 küçük parça taze zencefil(fındık büyüklüğü)

  • Yarım elma

  • 5 adet karanfil

  • 2 halka ananas

Yapılışı:Kaynayan suyun içine maydanoz iki üç parçaya bölünüp atılır.Ardından limon suyu,taze zencefil,elma,çubuk tarçın,karanfil eklenir.Bir taşım kaynatılır.Ardından hazırlanan çay süzgeçten geçirilir.Çayınız hazır!Şişeye doldurduktan sonra içine ananas ve biraz limon kabuğu ekleyebilirsiniz ve gün buyu tüketin.Sıcak geçen şu süreçte içine buz ekleyip bu çayı limonata gibi de tüketebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)