Pazartesi sabahları alarm çaldığında kalbiniz mi sıkışıyor? Ya da akşam eve dönerken trafikte kendinizi gereğinden fazla sinirli mi buluyorsunuz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz. Modern çalışma hayatının en büyük gölgesi olan İşle İlgili Stres (WRS), artık sadece bir “yorgunluk” değil, bilimsel olarak incelenen ciddi bir sağlık meselesi. Peki, bizi ne strese sokuyor ve bu stres vücudumuza neler yapıyor? Bilimsel veriler ışığında bir göz atalım.
Hayır. Stres, aslında bir denge kaybıdır. İşin talepleri, sizin başa çıkma kapasitenizi aştığında o meşhur “stres” sinyalleri çalmaya başlar. Sadece yoğunluk değil; belirsizlik, çatışma ve kontrol kaybı da bu yangını körükler.
Araştırmalar, stresin her zaman “çok işten” kaynaklanmadığını gösteriyor. İşte gizli stres kaynakları:
Stres sadece zihninizde kalmaz, bir yolunu bulup vücudunuza sızar:
Buraya dikkat! Bilim dünyası diyor ki; makul düzeydeki iş talepleri bazen yaratıcılığı ve yeni fikir üretimini tetikleyebilir. Yani mesele stresi tamamen yok etmek değil, onu yönetilebilir bir seviyede tutmaktır.
Eğer bir yöneticiyseniz, çalışanlarına daha fazla özerklik tanımak ve rolleri netleştirmek en büyük "stres savar"dır. Eğer bir çalışan iseniz, kendi karakter güçlerinizi (duygusal zekâ, sabır, analiz yeteneği) fark etmek, stresle başa çıkma kapasitenizi artırır. Ayrıca kendi karakter güçlerinizi (duygusal zekâ, sabır, analiz yeteneği gibi) fark edip bilinçli şekilde kullanmanız, stresle başa çıkma kapasitenizi artıracaktır. İş ve özel hayat sınırlarınızı netleştirmeniz, molalarınızı gerçekten dinlenmeye ayırmanız ve gerektiğinde “hayır” diyebilmeniz koruyucu bir etki sağlar. Ayrıca yöneticinizle beklentileri ve rol tanımlarını netleştirmeniz, belirsizlik kaynaklı stresi önemli ölçüde azaltacaktır.
İş stresi kaçınılmaz olabilir ama yönetilemez değildir. Unutmayın; sağlığınız, bitirdiğiniz o raporlardan çok daha değerli.