Öfke Nedir? Öfke ile Nasıl Başa Çıkılır?

Yazar Cansu KoparanPsikolog • 29 Kasım 2018 • Yorumlar:

Öfke, hissedilen en temel duygulardan biridir. Engellenme, tehdit unsurları, incinme, doyurulmamış isteklere, karşılanmayan beklentilere karşı oluşan duygusal bir tepkidir. Öfkenin bastırılmaya çalışılması çözüme yönelik gibi gözükse de aslında bir çözüm değildir. Burada öfke duygusunun doğru ifade edilmesi önemlidir. Bunun için bireyin duygularını tanıması, ayırt etmesi ve öfke duygusunun altında yatan asıl nedeni fark etmesi gerekir. Öfke, kabul edilmediğinde, iyi anlaşılıp ifade edilmediğinde, agresif bir tutumla saldırganlığa dönüştüğünde kişinin kendisi ve çevresi için zarar verici hale gelebilir.

Önemli olan şey, öfkenin gerçek kaynağına ulaşmaktır. Öfkenizi yönelttiğiniz kişi ya da durumun öfkenizin gerçek kaynağı olup olmadığını değerlendirmek gerekir. Bazen öfke yansıtılan kişi ya da durum, aslında gerçekten öfkenin asıl sebebi olmayabilir.

Öfke kontrol edilemeyecek kadar yoğun yaşanıyorsa; içinde bulunduğunuz ortam ve çevreyi gözlemleyerek odak noktanızı dağıtmaya çalışın. Öfke patlaması yaşamadan önce duygularınızı harekete dökmeden içinizden 10’a kadar sayın. Mümkünse bulunduğunuz ortamdan uzaklaşın. Hava almak, yürüyüş yapmak sakinleşmenize yardımcı olabilir. Ortamdan uzaklaşmak mümkün değilse, bedeninizi rahat bir pozisyona getirip derin nefes alarak sakinleşmeye çalışın. Zihninize sizi mutlu eden kişi, durum, mekanları getirerek orada/onlarla olduğunuzu hayal etmeyi deneyin. Öfkeniz yatıştığında neden böyle ani öfke yaşamış olabileceğinizi düşünüp, bu durumla baş etmek için neler yapabileceğinizi değerlendirin.

  Öfke ile ilgili problemlerinizi çözmekte zorlanıyor iş,okul hayatında ve özel ilişkilerinizde öfke sebebiyle yaşadığınız problemlerle iyi bir şekilde baş edebildiğinizi düşünemiyorsanız, bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)