Makaleler 17/11/2025

Varlık İçinde Yokluk

Uzm. Kl. Psk. Cansu Koparan Psikoloji
Uzm. Kl. Psk. Cansu Koparan
Psikoloji

İyileşme içeriden başlar bazen insanın hayatında her şey vardır ama yine de yokmuş gibi hisseder. Elinin altındaki imkânları göremez, sahip olduklarını fark edemez, içindeki sesi duyamaz. Kendine iyi gelecek yolu bilir ama adım atamaz; çünkü derinlerde, görünmeyen bir yerde hâlâ “hak etmiyorum” diyen sessiz bir inanç vardır.

Bu inanç kimi zaman çocukluk deneyimlerinden gelir, kimi zaman geçmiş ilişkilerin gölgesinden… Ama kökeni ne olursa olsun, kişinin bugünkü yaşamını sessizce etkiler.

İçsel yokluk hissi çoğu zaman dışarıdaki eksiklikten değil, içeride kopan bağlantılardan oluşur. Hayatın hızına kapılırken insan, sahip olduklarını hissedemediğinde kendi anlamına da uzaklaşır. Bir şeyler yolunda görünse bile içte bir yer hâlâ boşluk hisseder.

Bu boşluk “yanlış bir şey var” demenin değil, “kendimle bağım zayıfladı” demenin sessiz bir biçimidir. Terapi sürecinde en sık görülen durumlardan biri budur: Danışan “Her şeyim var ama içimde neden bir eksiklik hissediyorum?” diye sorar.

Bu soru bile aslında iyileşmenin kapısını aralar; çünkü fark etmek, her dönüşümün ilk adımıdır. İnsan, nelerin işe yaramadığını fark ettiğinde olanla temas etmenin mümkün olduğunu da anlamaya başlar.

Bazen dışarıda aradığımız şey, aslında çok uzun zamandır içimizdedir ama biz ona dokunamamışızdır. Yalom’un dediği gibi, insanın canını en çok acıtan şey eksiklik değildir; eksik sandığı şeye bağ kuramamaktır.

Sahip olduklarını duyamamak, yaşamın renklerini uzaktan izlemek gibidir; varlığın içinden geçen bir yokluk hissi yaratır. Gerçek iyileşme ise yeni bir şey bulmakla değil, zaten sende olanı görmeye razı gelmekle başlar.

Bir psikoterapi süreci, kişinin kendine yaklaşması, kendini duyması ve kendi değerini yeniden hissetmesi için güvenli bir alan açar. Dışarıdaki dünya ne kadar kalabalık olursa olsun insan, içindeki o bağı yeniden kurduğunda derin bir rahatlama hisseder.

Varlık içinde yokluk, aslında kaybolmuşluk değil; kendine dönüş çağrısıdır. O çağrıyı duymaya başladığında iyileşme sessizce, içeriden başlar.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.