Okul Başlıyor, Çocuğum Ne Yiyecek?

Yazar Elif Nur BaşaranDiyetisyen • 7 Eylül 2020 • Yorumlar:

Herkese merhaba,

Okulların başlamasına sayılı günler kaldı… O yüzden bu yazımda okul çocuklarında beslenmeden bahsetmek istedim. Çünkü, özellikle kilo problemi olan ve yemek ayıran çocukların anneleri bu dönemde oldukça endişeli…

Okul kantinleri ne kadar denetlense de hala şeker içeriği yüksek besinler mevcut…

Çocuklar bilinçli değil… Hatta ailelerin büyük bir kısmı da …

Gelin hep birlikte, okula giden bir çocuk neler yemeli önce ondan bahsedelim. Sonra da çocuğu nasıl bilinçlendireceğiz onu öğrenelim.

 

Okula Giden Bir Çocuk Nasıl Beslenmeli?

 

‘Anneler genelde çocuğunun kahvaltı etmemesinden şikayetçi’

 Eğer çocuk kahvaltı etmiyorsa ve yanına ders arasında yemesi için herhangi bir şey konmadıysa, çocuk mecburen kantinden birşeyler alıyor. Bu durumda çocuk genel olarak karbonhidrat içeriği yüksek besinlerle beslenmiş oluyor. Ve git gide bu tada alıştığı ve bu tadı istediği için evde kahvaltı etmek çocuğa pek de cazip gelmiyor. 

 

Peki Çocuk Sabah Kahvaltı Etmek İstemiyorsa Ne Yapacağız?

Sabah en azından çocuğa taze sıkılmış meyve suyu veya meyve ile biraz kuruyemiş verebiliriz. ( aşağıya birkaç seçenek daha ekliyorum.) Bunlar çocuğun kan şekerini dengeleyecektir. Sonrasında ders arasında yemesi için yanına bir sandviç koyarsanız kahvaltı etmemesi problem olmayacaktır. 

Meyve + Kuruyemiş

Taze Sıkılmış Meyve Suyu + Kuruyemiş

Süt + Meyve

Süt + Kuruyemiş

Bazı annelerin bu kahvaltı sorununa bir çözüm aramaması, 8-10 yaşındaki çocuklarda bile şeker ve kolesterol yükselmesine sebep oluyor. Kulağa çok garip gelebilir ama doğru… Kendi takip ettiğim yüksek kilolu çocuk danışanlarımda bu değerler genelde yüksek. O nedenle anneleri çocuğa kahvaltı etmediği için kızmak ve pes etmek yerine, çocuk için uygun seçenekler bulmaya davet ediyorum.


 

Çocuk Öğle Yemeğinde Ne Yemeli?

 

Çocuk okul yemekhanesinde yemek yiyecekse, ebeveynler tarafından yemekhanedeki yemek listesi mutlaka kontrol edilmeli. Her okul, yemek menülerini maalesef ki bir beslenme uzmanına hazırlatmıyor… 

Eğer menü fazlaca pirinç pilavı, tatlı içeriyorsa, ve  yoğurt, salata, bulgur pilavı oldukça az ise lütfen menüyle ilgili okul yönetimi ile iletişime geçin.

Fakat çocuğunuz eve geliyorsa, öğle yemeğinde bir çeşit ana yemek ( sebze, kurubaklagil veya köfte ) ve yanında salata veya yoğurt bulundurun.  

Okulda çağında bir çocuk, haftada en az 2 kez kırmızı et, en az 2 kez balık ve en az 2 kez kurubaklagil yemelidir. Çocuğunuz için bu takibi lütfen yapınız…

 

Çocukta Sağlıklı Beslenme Bilincini Nasıl Oluşturacağız?

 

Bu konuda aile fertlerine büyük görev düşüyor. Bu bilinci küçük yaşlarda çocuğa, sebepleri ile birlikte aktarmalıyız. Neden süt içmesi gerektiğini, etin yararını çocuğun anlayacağı şekilde çocuğa anlatmalıyız. Örneğin, süt içerse boyun uzayacak, et yersen daha güçlü olacaksın gibi.. Tabi, yemesini istemediğimiz besinlerden de bahsetmeliyiz. Örneğin, fazla pirinç pilavı ve beyaz ekmek yediğinde göbeğin çıkabilir diyebiliriz. 

Çocuk okula başladığında ise en büyük görev artık öğretmene düşüyor… Sizler ebeveynler olarak öğretmenle iletişimde olmalısınız. Öğretmenler de beslenme uzmanlarıyla… Keşke her okulun destek aldığı bir beslenme uzmanı olsa, değil mi? Fakat ben yine de ulaşmak istediğinizde size, çocuğunuza ve öğretmeninize destek olacak bir meslektaşımın elbet bulunacağını düşünüyorum. O nedenle sadece zayıflamak amacıyla değil desteğe ihtiyaç duyduğunuz her konuda bizlerin kapısını çalabilirsiniz. 

Çocuklar bizim geleceğimiz… Biz onlara ne kadar iyi bakarsak onlar bizi o kadar ileriye götürecek. 

Sağlıklı ve fit günlerde görüşmek üzere…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)