OKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 10 Ocak 2018 • Yorumlar:

Besin gruplarını et grubu, süt grubu, sebze ve meyveler, tahıllar olarak 4 gruba ayırabiliriz. Çocukların bu 4 besin grubundan yeterli ve dengeli tüketmesi gerekmektedir. Besin grupları faydaları ve çocuklarınızın tüketmesi gereken miktarlar şöyledir:

ET GRUBU: Bu grupta kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, balıketi ve diğer deniz ürünleri yer almaktadır. Et grubu denildiği zaman aklımıza et dışında yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlarında gelmesi gerekir çünkü bu gıdalarında protein oranları etler kadar yüksektir. Et grubu protein içeriği ile çocuğunuzun büyüme ve gelişmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Aynı zamanda B vitamini ile sinir sistemine olumlu etkileri olacaktır. Çocuğun kurubaklagil tüketmesi yeterli posa alımı için önemlidir. Günlük 2-3 köfte kadar et, tavuk, balık ya da hindi tüketilmelidir, haftada 3-4 defa yumurta ve haftada 3-4 defa bir porsiyon kurubaklagil tüketilmesi büyük önem taşımaktadır.

SÜT GRUBU: Bu grup süt, ayran, yoğurt, kefir, peynir gibi gıdaları içerir. Protein içerikleri yüksektir bu nedenle çocuğunuzun büyüme ve gelişmesine katkı sağlayacaktır. Süt grubu kalsiyum minerali için iyi bir kaynaktır ve diş, kemik sağlığı gelişimi ve korunması için önemli bir gruptur. Genel olarak her çocuğun günde 2-3 su bardağı süt ya da yoğurt bunun yanı sıra 1 kibrit kutusu kadar da peynir tüketmesi gerekmektedir.

EKMEK VE TAHIL GRUBU: Bu grup ekmek, makarna, bulgur, pirinç gibi gıdaları içermektedir. Karbonhidrat içeriği yüksek olan bu grup günlük enerjimizin karşılanmasında önemli bir yer tutmaktadır. Rafine olmayan tahılların B vitaminleri ve posa içeriği dikkatimizi çekmektedir. Günlük tüketilebilecek miktarlar: 4-6 orta dilim ekmek yani yaklaşık 200-300 gram ekmek, bir porsiyon makarna-pilav (6-8 yemek kaşığı) ya da 1 orta dilim börek ve 1 kâse çorba. Bu miktarlar çocuğunuzun kilosu dikkate alınarak bir uzman desteği ile düzenlenmelidir.

MEYVE VE SEBZELER: Renkleri ile bizleri kendilerine çeken meyve ve sebzeler zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlığımıza sağlık katmaktadır. Özellikle C vitamini içeriği ile dikkatimizi çeken meyve ve sebzeler bağışıklığı güçlendirici ve cilt problemlerini önleyicidir. Posa içeriğinin de yüksek oluşu çocuklarınızı sindirim sistemi rahatsızlıklarından koruyacaktır. Günde mutlaka en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketiminin çocuğunuzun sağlığına olumlu etkileri olacaktır.

Çocuk okula gitmeden mutlaka kahvaltı yapmalıdır. Bütün bir gece süren açlığın arkasından vücuda enerji sağlamak, vücudu çalıştırmak için kahvaltının önemi büyüktür. Kahvaltı yapılmadığı takdir de dikkat bozukluğu, performansta azalma, baş ağrısı gözlenebilir. Yani okul başarısını kahvaltı büyük oranda etkilemektedir.

Bir gün boyunca çocuğun zihinsel ve fiziksel fonksiyonlarını en iyi seviyede yapabilmesi için ana ve ara öğünlerinin düzenli kontrolü gerekmektedir. Şeker, asitli içecekler, cips, çikolata yerine kuru yemiş, meyve, ayran, süt, ekmek arası peynir domates yeşillik tercih edilmelidir. Aynı zamanda açıkta satılan besinleri tüketmek sağlık açısından sakıncalıdır, temiz ve güvenilir olmayabilir. Çocuğunuzun yanına ara öğünlerini ve ana öğünlerini vermeniz iyi bir çözüm olacaktır. Bu nedenle beslenme çantası büyük önem taşımaktadır bu noktada karşılaşabilecek bir sorun ise çocuğun kendisini arkadaşlarına karşı kötü hissetmesi olacaktır. Bu nedenle okul yönetimi ve aileler arasında sıkı bir bağ olmalıdır. Ebeveynler sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşama konusunda bilinçlendirilmelidir. 2011 yılında Milli Eğitim Bakanlığı da bu konu ile ilgili çalışmalara başlamıştır ve okul kantinlerini denetim altına almıştır. Amaçlarının ise kantinlerde zararlı gıdaların olabildiğince az satılması ve her okulda diyetisyenin görevlendirilerek çocuklarında ailelerinde bilinçlenmesi olduğunu belirtmişlerdir.

Çocukların aynı zamanda fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan gelişmesi için spor ile ilgilenmeleri de önemli bir yer tutarken çocuğa temizlik eğitimleri de verilmesi önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)