Okul Dönemi Çocuklarda Beslenme Önerileri

Yazar Tuğçe Çağlar UysalDiyetisyen • 20 Nisan 2018 • Yorumlar:

Okul dönemi çocuklarda okul öncesi çocuklar gibi sürekli bir büyüme gelişme içerisindedirler. Gerek sağlığının korunması gerekse ileriki yaşlarda oluşacak hastalıkların önlenmesinde bu dönemdeki beslenmesi oldukça etkilidir.

Beslenme düzenin oluşturulması ilk ailede başlamaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmede alışkanlık edinilmesi gereken ön önemli öğün kuşkusuz sabah kahvaltıları olmaktadır. Özellikle okul çağı çocukların gün içerisindeki performanslarını etkileyen en önemli öğün kahvaltıdır. Yapılan birçok çalışmada okul dönemindeki çocuklarda kahvaltı yapanlar ve yapmayanlar kıyaslandığında; dikkat dağınıklığı, algılamada zorluk, performans yetersizliği, güçsüzlük, yorgunluk gibi belirtilerin yapmayanlarda daha fazla olduğu saptanmıştır.

Bu dönemdeki çocukların aile ortamının yanında farklı bir çevresi oluşmaktadır. Bu yüzden aile ile geçirilen zamanlarda bu alışkanlıkların doğru bir şekilde öğrenmesi çok önemlidir. Siz de güne kahvaltı ile başlayarak çocuğunuzu buna teşvik etmelisiniz. Okula gitmeden hazırlayacağınız kahvaltıları çocuğunuzun okul performansını doğrudan etkilediğini göz ardı etmemelisiniz.

Unutulmamalıdır ki çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların temelini oluşturur. Kahvaltı yapma alışkanlığı edinmiş bir çocuk, öğrencilik hayatı boyunca bu alışkanlığını devam ettirme eğiliminde olacağından gelecekte sağlıklı bir yetişkin olarak hayatını devam ettirecek ve örnek olacaktır.

Okul öncesi dönemde olduğu gibi sağlıklı karbonhidrat, protein, yağlar vitamin ve mineraller sofralardan eksik olmaması gereken besin gruplarıdır. Okul öncesinden temel farkı bu dönemdeki çocukların günlük tüketmesi gereken enerji miktarları daha fazladır. Bunun için çocukların kilosu, yaşı, boyu, cinsiyeti, çevre koşullarını göz önüne alarak enerji gereksinmesini yeterli ve dengeli bir şekilde tamamlaması gerekmektedir.

Kahvaltılarda karbonhidrat kaynağı olarak çavdar veya tam tahıl ekmekleri, sebze, meyve veya meyve suları, protein kaynağı olarak peynir, yumurta, süt ve yoğurt, yağ kaynağı olarak zeytin, ceviz, badem, fındık, bal veya pekmez gibi sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir menü tüketilmesi önerilir.

Eğer çocuğunuz okulda kahvaltı yapıyorsa mutlaka bir beslenme çantası edinmelisiniz. İçerisine her gün kahvaltı yapmayı istemesi için farklı besinler koymaya çalışabilirsiniz. Örneğin; bir gün içerisinde peynir ve zeytin ezmesinin olduğu bir sandviç, bir gün peynirli ve domatesli bir tost başak bir gün haşlanmış yumurta, ceviz, salatalık, ekmeğin olduğu bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca büyüme gelişmesi için önemli olan sütü günlük olarak beslenme çantasına koymaya çalışmalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)