Okula Başlama ve Uyum Süreci

Yazar Sude Kanbur • 18 Eylül 2023 • Yorumlar:

Öncelikle bol heyecanla birlikte gelen yeni başlangıçlarımız, yeni dönemimiz umuyorum hem siz ebeveynlerimiz hem de çocuklarımız için hayırlara vesile olur.
Yeni başlangıçlar; hangi yaş grubu ve hangi eğitim seviyesinde olursa olsun, heyecan verici olduğu kadar; korku, kaygı gibi duygularla da kapımızı çalabilir. Çocuğumuzun okula başlama ve uyum sürecinde ona yardımcı olmamız için, bizim de duygularımızı fark etmemiz ve bu duruma hazır olmamız önem arz eder. Okula uyumu sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkündür fakat her okul sabahı ebeveynlerinin endişesini ve gerginliğini hisseden çocuk için bu durum biraz zorlaşabilir. Mümkün olduğu kadar sürecin normal ve gelişimsel olduğunu kendinize anımsatmanız, çocuğunuza da oldukça anlayışlı, güler yüzlü ve açıklayıcı yaklaşmanız işlerin zorlaşmasının önüne geçecektir.
Bu süreçte özellikle ilk kez okula başlayan çocuklarımızla birlikte, yeni döneme başlamış olan eski öğrencilerimiz de bazı zorlanmalar yaşayabilir. Kimisi ilk oryantasyon gününden itibaren ağlama tepkisi, anneden ayrılmada zorluk yaşarken, kimisi de ilk günlerde oldukça uyumlu olup, zamanla kurallar ve sınırlarla tanıştıkça bu zorlanmaları yaşamaya başlayabilir. Çünkü çocuk için okul; güvenli alanından, ailesinden, tanıdığı arkadaşlarından uzakta, yeni kişilerle dolu yabancı bir ortam demek olduğu için, lütfen bu tepkilerin bir yerde normal tepkiler olduğunu, zamanla doğru yaklaşımlarla atlatılacağını aklımızdan çıkarmayalım.

Peki Nedir Bu Doğru Yaklaşımlar?

Birden fazla ebeveynlik stili çocuğumuzun bağlanma biçimini dolayısıyla okula uyum sürecini etkilemektedir. Uyum sürecinde zorlanan çocuklar, özellikle evde kendisinden küçük kardeşi olanlar; artık anne babasının onu sevmediği için evden gönderdiğini, kardeşinin tercih edildiğini, yaptığı yaramazlıklar yüzünden cezalandırıldığını vb. düşünebilir. Bu gibi durumlarda çocuğumuzun endişelerini dile getirmesi için desteklemek ve dinlemek, sorularını yanıtlamak, okul konusunda baskı içeren cümlelerden kaçınmak, kendi okul süreçlerimizden bahsetmek varsa fotoğraf gibi materyallerinizi gösterip üzerine konuşmak, mizah yapmak, durumun normal ve her çocuk için olduğunu hissettirmek, sadece eğitimiyle değil, arkadaşlarıyla geçirdiği anıları, şakalarını, serviste yaşadıklarını dinlemek, hem sözel hem aile içi aktivitelerle sevgimizin azalmadığını hissettirmek önemlidir.
Tekrar yeni dönem hepimiz için hayırlı olsun.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)