Okula Gitmek İstemeyen Çocuğu Anlamak

Ebeveynlerden en sık gelen şikayetler arasında çocuğum bana eziyet ediyor okula gitmek istemiyor yer alıyor. Her gün binlercesi okula götürene dek akla karayı seçiyor. Bir kısmı zaman zaman pes bile ediyor çünkü okula gitmemek için uydurulan bahaneler ve sergilenen davranışlar usandırıp okula göndermemeye kadar devam ediyor.

Okula gitme vakti yaklaştığında baş dönmesi, karın ağrısı, göğüs ağrısı, öfkelenip ağlama, son anda gelen mide bulantıları gibi anne babaları endişelendirecek bahaneler sıralanabilir. Burada yapacağınız ilk şey çocuğunuza okula gitmeyeceğini söyleyip durumunda bir değişiklik olup olmadığını gözlemek olacaktır. İyileşme gözleniyorsa okulla alakalı bir problem olduğu açıktır. İyileşme gözlenmiyorsa birkaç farklı doktora götürüp muayene ettirin. Teşhisten emin olun.  

Çocuğum neden okula gitmek istemiyor sorusuna gelince, altında birçok sebep  olabilir. Ayrılık kaygısı bunlardan biridir. Günün neredeyse yarısını okulda  geçirdiklerini düşünürsek orada ailelerinden uzak ve farklı bir ortamdalar. Anne babaya düşkün çocuklar için bu büyük problem olabiliyor. Bu çocuklar okulla  alakalı kabuslar görebilir sabah uykusuz kalabilir. Okula bırakan yakınına yapışıp  okula onu da birlikte sürükleyebilir. Kusabilir, titreyip huzursuzlaşabilirler. Bunu  önlemek için çocuğunuzla net bir konuşma yapın. Ona okula kaçta gidip kaçta  çıkacağını söyleyin. Saat kavramını bilmiyorlarsa da onların anlayacağını dilde  anlatmanın yolunu bulun zira soyut kavramlar onları daha çok endişelendirebilir.  Seni seviyorum ve seni tekrar görmek için sabırsızlanıyorum diyerek onlara değer  verdiğinizi gösterin.  

Bir diğer sebep, çocuğunuz okulda zorbalığa maruz kalıyor olabilir. Genelde  psikolojiktir ama fiziksel zorbalıkla da bir arada tekrar tekrar uygulanır. Depresif,  pek fazla arkadaşı olmayan dolayısıyla düşük özgüvenli çocuklar daha sık zorbalığa  uğruyorlar. Artık telefonlarla birlikte internet sanal zorbalık için ortam yaratıyor.  Utanç verici fotoğraflar, kaba yorumlar, aşağılayıcı videolara rastlamak mümkün.  Aralarından dışlayıp onunla uğraşırlar. İsim takarlar, tehdit bile ettikleri görülür.  Çocuğunuzu karşınıza alıp onunla konuşun. Size zorbalığa dair ipucu verirse bunu  önlemeye yardımcı olmak için ona önerilerde bulunun. Zorbaların daha fazla  çocuğu incitmesini engellemek için ihbar etmeyi ertelemeyin. Çocuğunuza zorbalığı  önleme konusunda yeterince yardım edemediğinizi düşünüyorsanız bir  profesyonelden yardım alabilirsiniz. 

Akademik baskı ve stresin yoğun olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Ailenin beklentileri  arttıkça performans kaygısı gelişebiliyor. İlkokul çocukları bile yarış halinde.  Performans kaygısı belirtileri, başarısız olacağım, yanlış yaparsam herkes bana  gülecek, herkes aptal olduğumu düşünecek, rezil olacağım gibi düşüncelerdir.  Bunlar ortaya çıktığında eller titrer, ağız kuruluğu olur, kalp atışları hızlanır. Bu  durumlarda okulda yaşadığı bir travma olması da muhtemeldir. Okuldan gitmekten  kaçınan çocuklarda bunu aşmak için onunla iyi bir iletişim kurmak, onun hislerini  hissettiğinizi ifade etmek iyi birer adımdır. 

Okulda öğretmenleri ile yaşadıkları da buna sebep olabilir. Bağırıp çağıran, onları  aşağılayan öğretmenleri olan çocuklar ciddi bir korku yaşıyor. Tek bir ders  öğretmeni bile diğer derslerden ilgisinin kaybolmasına sebebiyet verip okulu bir  kabusa çeviriyor. Ödevini yapmadığında yoğun eleştiri, hakaret işiten,  arkadaşlarının önünde küçük düşen çocuklarda bu rahatlıkla fark ediliyor. Evde  ödevini yapmak istemiyor ve hırçınlaşıyor. Öfkesini çoğunlukla ebeveynine  yansıtıyor. Onu okula gönderdirdikleri için kızgınlığını açıkça ifade eden bu çocuklar  aileleri tarafından öfke duygusunun anlaşılmasına ihtiyaç duyuyor. 

Bu durumlarda yapacağınız onunla sık sık konuşarak olumlu ve olumsuz  düşüncelerini duymak, kendini ifade etmesine yardımcı olmaktır. Onun duygularını  indirgemeyin, sakın ha suçlamayın. Onun bunun ardında yatanı sizinle  paylaşmasına izin verin. Fikrinizi belirtmeden evvel sakinliğinizi koruyarak onu  kesmeden dinleyin. Onun düşüncelerinin sizin için kıymetli olduğunu kafede edin.  Hemen okula gitmemesini kabul etmeyin. Onunla tatlı bir dille konuşarak akşam  eve geldiğinde yapacağınız hoşuna gidecek bir aktivite belirleyin. Ödevlerinde  yardımcı olun. Onu okula gittiği için bol bol övün. Okula ısınana kadar onu  cesaretlendirin. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melike Dişiçürük Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)