Makaleler 17/09/2025

Okula Uyum Süreci: Ebeveynlere Tavsiyeler

Psk. Nisa Bankoğlu Psikoloji
Psk. Nisa Bankoğlu
Psikoloji

Okula başlamak, bir çocuğun hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Alıştığı ev ortamından ayrılıp bambaşka bir düzenin içine girmek, onun için hem heyecan verici hem de kaygı uyandırıcı olabilir. Bu ikili duygu çoğu zaman yan yana seyreder: yeni arkadaşlar ve oyunların merakı, anne-babadan ayrılma korkusuyla karışır.

Çocuk bu dönemde; sabahları vedalaşırken ağlayabilir, karnının ağrıdığını, hasta olduğunu söyleyebilir, okulda öğretmenine sıkı sıkıya bağlanabilir, eve geldiğinde daha fazla ilgi ve yakınlık isteyebilir.

Bunlar genellikle ayrılma kaygısının doğal belirtileridir. Ayrılma kaygısı; çocuğun kendini güvende hissettiği ebeveyninden ayrılmak istememesiyle ortaya çıkan doğal bir süreçtir. Çocuk aslında “Benim için buradasın, değil mi?” diye sormaktadır. Güvenini pekiştirdikçe okul ortamına alışır ve orada da kendini güvende hissetmeye başlar.

Ebeveynler bu dönemde neler yapabilir?

• Çocuğun duygularını kabul edin: “Senin için biraz zor biliyorum ama birlikte alışacağız” gibi ifadeler rahatlatıcıdır.
• Vedaları kısa ve net tutun; uzun vedalaşmalar çocuğun kaygısını artırır.
• Çocuğunuzun yanında kendini güvende hissedeceği küçük bir eşya (oyuncak, battaniye, peluş) bulundurmasına izin verin.
• Okul bitiş saatini mutlaka belirtin ve sözünüzü yerine getirin. Bu, güven duygusunu güçlendirir.
• Okul sonrası için küçük ve somut planlar yapın: “Bugün okuldan sonra birlikte parka uğrayacağız” gibi.
• Size ve çocuğunuza özel bir veda rutini geliştirin; bu minik el sallama, özel bir şarkı ya da küçük bir işaret olabilir.

Unutmamak gerekir ki her çocuğun uyum süreci farklıdır. Kimi birkaç gün içinde rahatlar, kimi içinse bu süreç haftaları bulabilir. En önemli şey, çocuğunuza zaman, sabır ve güven vermektir. Onlar için bu heyecanlı yolculukta güven duyacakları desteği sağlamak faydalı olacaktır.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.