Okula Uyumda Zorlanan Çocuklar için 8 İpucu

Yazar Zeynep Sarıkaya • 24 Mart 2023 • Yorumlar:

Yeni bir eğitim öğretim yılına merhaba demek üzereyiz. Okullar açılıyor. Okulların açılma tarihi daha yaklaşmadan, özellikle okul hayatına yeni başlayanlar için, stres, kaygı gibi duygular ve bazı soru işaretleri canlanmaya başladı ya da başlamak üzere. “Çocuğum acaba yeni okulunu sevecek mi? Okuluna alışacak mı? Arkadaş edinebilecek mi?” gibi birçok soru…

Ebeveyn olarak çocuğunuzu en iyi taşıyan kişi sizlersiniz. Eğer çocuğunuzun yeni okul döneminde huzursuz olacağını, desteğinize ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız (ki bazen gerçek hayatta ön gördüğünüzün tam tersini deneyimleyebilirsiniz) bu 8 ipucunu atlamayın:

  • Hoşçakal ritüeli: Çocuğunuzu okula bırakırken uygulamak üzere kullanacağınız bir ritüel geliştirmek, çocuğunuzun sürece hazırlıklı olmasını sağlar. Bu ritüel yalnızca siz ve çocuğunuza özel olmalıdır ve çocuğunuzla birlikte karar verilmelidir. Belki size özel bir el sıkışmadan sonra gelecek bir kucaklaşma, ya da gelirken taşları sayıp son taşta ve gitme vakti diyerek gelen bir öpücük. Her ne olursa olsun, size özel olan bu ritüel pozitif duygularla çocuğunuzun sizden belli bir süre boyunca kopmasına olanak tanıyacaktır. Akşam görüşeceğinizi ve okuldan eve nasıl döneceğini belirtmeyi de ritüelin sonuna eklemeyi unutmayın. Bu ritüeli çocuğunuz tamamen alışıp gerek duymayana kadar her gün tamamlayın.

  • Oryantasyon: Günümüzde birçok okul okul başlamadan önceki hafta ya da birkaç gün bir oryantasyon programı düzenler. Bu süreçte tatilde olmamaya ve çocuğunuzun sizinle birlikte katılımına özen gösterin. Daha okul ve kendisinden çokça beklentisi olan program başlamadan çocuğunuzun okulu, öğretmenleri ve belki de gelecek arkadaşları ile daha rahat ve eğlenceli bir ortamda tanışmasına sebep olacak.

  • Destek kaynaklar: Şanslıyız ki çocuklarımızın gelişimine dair birçok destek kaynağa kolaylıkla erişebiliyoruz. Okula başlama süreçleri ile ilgili de birçok pedagojik kitap mevcut. Yaz tatilinden dönülüp okul hazırlıklarının başladığı dönemde bu kitaplardan yararlanarak okula başlama kavramını çocuğunuzun zihninde kolaylıkla işleyebilmesine ve mevcut soru işaretlerini, kaygı ve korkularını dindirmeye destek olacaktır.

  • Rutin: Bir çocuğun hayatında olmazsa olmazdır rutin! Uyku rutini, ders çalışma rutini, sabah rutini… Birçok süreci kolaylıkla atlatmanıza destek olacağı gibi, çocukta güven ve tutarlılık duygularını da pekiştirir. Okullar açılmadan önceki birkaç hafta tatile göre erken yatıp, erken kalkma, okuma saati, yemek saati gibi düzenlere bir sistem getirme olgusu okul başladığında çocuğunuzun hayatına yeni giren bu programa daha rahat uyum sağlamasına sebep olacaktır. Stres olmadan güne başlamak hem sizi hem çocuğunuzu rahatlatacaktır.

  • Geçiş objesi: Yanında bir dayanak ihtiyacı isteyen çocuklarda geçiş objesi işe yarayabilir. Özellikle servis kullanan küçük yaş grubuyla çalışırken anne baba resimlerini çantada taşıma, evden/odasından minik sevdiği bir oyuncağı ya da objeyi çantasında tutma ve duygular onu ziyaret ettiğinde onlara bakmak gibi destek mekanizmalarından yararlanabilirsiniz. “Sen okuldayken biz de işte olacağız, ya da sen okuldayken ben de şu işlerimi halledeceğim; ama bizi özlediğini düşündüğünde bu resme bakıp bizi hatırlayabilirsin. Okul bittiğinde eve geleceksin ve birlikte yemek yiyeceğiz”.

  • Duyguları doğrulamak: Dünya için küçük ancak çocuğunuz için büyük bir konu! Bunu aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, bu konu ile ilgili hissettiği tüm duyguların normal olduğunu ona hatırlatın. “Evet, daha önce gitmediğin bir yere gitmek seni endişelendiriyor, görüyorum. Senin gibi birçok çocuk yine senin gibi okula başlıyor. Güzel arkadaşlıklar kuracaksın. Okulda boş zamanlarında neler yapabilirsin birlikte konuşalım mı?” Hem belki sizin de anne baba olarak okula başlarken başınızdan geçen hikayeleriniz vardır, onlardan bahsedin. Yalnız olmadıklarını ve geçirdikleri bu sürecin normal olduğunu bilmeleri çocuklarınızı rahatlatacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)