Olumlu Davranış Geliştirme

Yazar Leyla DursunPsikolojik Danışman Ve Rehber • 17 Eylül 2021 • Yorumlar:

Anne baba olarak çocuklarımızda istediğimiz güzel davranışları yerleştirebilmek için bize düşen bazı görevler vardır. Bu görevler bizim dikkat edip model olacağımız ve gerekli bilgilendirmelerle yönlendirme yapacağımız durumlar şeklinde şekillenir.
A- Olumlu İletişim
Kurduğumuz iletişimde ben dilini kullanmayı, fiziksel duruşa ve göz temasına dikkat etmeyi gerektirir. Böyle bir iletişim kurduğumuzda çocuklarımızla aramızdaki ilişkinin kalitesi ve samimiyeti artacaktır. İletişimde çocuklarımızla aramıza mesafe koymamak için;

- Eleştirmek, suçlamak - Emir vermek
- Tehdit etmek - Nasihat vermek
- Ahlak dersi vermek - Karşılaştırma yapmak
- Konuyu saptırmak - Ad takmak, alay etmek
- Göz kontağı kurmamak - Başka şeylerle ilgilenmek
- Tesellide bulunmak gibi iletişim engellerinden uzak durmalıyız.

B- Sorumluluk Vermek
Çocuklarımız yürümeye başladıkları ilk andan itibaren yapabilecekleri sorumluluklar vererek kendilerine olan güvenin artmasını ve daha sağlıklı büyümelerini sağlayabiliriz. Böylece onlara güvendiğimizi gösterirmiş oluruz aynı zamanda da başarmanın sevinciyle onları mutlu ve güçlü kılarız. Özellikle derslerde sıkıntı yaşayan çocuklar için başarılı olabilecekleri bir alan bulup desteklersek belli bir zaman sonra derslerinde de olumlu değişiklikler olduğunu gözlemleriz. Sorumluluk verirken özellikle dikkat etmemiz gereken nokta seviyelerine göre sorumluluk vermek olacaktır. Aksi takdirde özgüveni desteklemek yerine yetersizlik duygularının yerleşmesine neden oluruz.

C- Model Olmak
Çocuklarımız belli bir yaşa kadar anne babalarının mükemmel ve çok güçlü olduğunu düşünürler. Ancak soyut zekanın gelişmeye başlamasıyla beraber yaptığımız yanlış davranışların farkına varırlar ve bizlere olan sevgi ve saygıları azalmaya başlar. Bu nedenle onların kafasında oluşturduğumuz güzel imajı silmek istemiyorsak davranışlarımıza daha çok dikkat etmeliyiz.

D- İltifatta Bulunmak
Olumlu yönleri takdir edilen çocuk bu yönünü geliştirmek için daha çok çaba harcar. Güzel yönleri görülmeyen, takdir edilmeyen çocuk ise olumsuz şeyler yaparak insanların dikkatini çekmeye çalışır. Aynı zamanda kendisini fark eden olumsuz davranışlarını kabul eden gruplara dahil olarak bizden uzaklaşmaya başlar. Bazı aileler çocuklarını şımartmamak için ya da çoğunlukla eksiklere odaklanmalarından dolayı güzel şeyleri görmek ve söylemek istemezler. Ancak çocuklarımızın olumsuza odaklanıp bizden uzaklaşmasını istemiyorsak takdir etmeye özen göstermeliyiz.

E- Sevdiğini Belli Etmek
İnsanoğlunun sağlıklı bir hayat sürebilmesi için sevme sevilme ihtiyacının tam olarak doyurulması gerekir. Özellikle de çocuklar bunu aileleri tarafından duymak hissetmek isterler. Hayatımızdaki en değerli insanlar ailemiz olduğu halde hayat şartlarından, yoğunluktan kaynaklı ya da bunu bahane ederek onları ne kadar çok sevdiğimizi gösteremiyoruz. Halbuki çocuklar sevildiklerini hissettiklerinde kendilerini güvende hissederler. Bu nedenle çocuklarımızın sevgi diline dikkat ederek( dokunsal mı, hizmet mi bekler, dille mi hediye ile mi sevildiğini duymak ister gibi) onlara bizim için ne kadar kıymetli olduklarını göstermeliyiz.

F- Kaliteli Zaman
Günün belirli zamanlarını çocuklarımıza ayırarak onların duygularına ve yaşadıklarına dair paylaşımlarda bulunmak için fırsat yakalamış oluruz. Beraber spor yaparak, oyunlar oynayarak alışverişe giderek, kitap okuma saatleriyle hatta bazen eve dair işleri birlikte yaparak beraber zaman geçirme alanlarını genişletebiliriz. Böylece çocuklarımız olumlu ya da olumsuz ne yaşarlarsa yaşasınlar ailelerinin kendilerini dinleyeceklerini ve yanlarında olacaklarını bilirler ve ilk yardım isteyecekleri kişilerde aileleri olur.
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Leyla Dursun Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)