Omuz Ağrılarına Ne Yapalım?

Yazar Engin ÖzayOrtopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 11 Haziran 2020 • Yorumlar:

Bu yazımızda hastalarımızın önemli bir kısmını oluşturan, omuz ağrısı olan hastalarımızı bilgilendirmek istedik

Anatomisine bakarsak vücudun en büyük iki ekleminden biri olan omuz eklemi, pek çok kas ve ligamanla birbirine bağlı ve stabil bir hâldedir.

Omuz ağrısı sebepleri arasında pek çok sebep olmakla beraber gençlerde travmalar ileri yaşlarda omuzda sıkışma(impingement) ve omuzu çevreleyen kaslarda(rotator kılıf) yırtılma en sık görülen sebeplerdir.

    Subakromial impingement omuz ağrısı nedenleri arasında en sık görülenidir. Kolun baş seviyesinin üzerine kaldırmasıyla yapılan uzanma ve cam silme gibi hareketler ile oluşan omuz sıkışması, omuz bölgesinde bulunan tendonların, yine bu bölgede bulunan kemik yapılarının arasına sıkışması ile ortaya çıkar.

Diğer bir sebep olan Rotator kılıf (rotator cuff) yırtığında omuz eklemini çevreleyen kaslarda yırtık meydana gelmiş ve omuz hareketleri çok ıstıraplı bir hal alıp kısıtlanmıştır  Rahatsızlığın belirtileri arasında baş üstü omuz hareketlerinde tekrarlayıcı ,devamlı ve gece  ağrısı, omuz hareketlerinde güçsüzlük ve kısıtlılık görülmektedir 

  Sebepleri arasında tekrarlayıcı baş üzeri hareketler ,aşırı güç verme  gibi etkenler bulunmaktayken hiçbir sebep olmadan yaşa bağlı olarak gelişen dejenerasyonda yırtığa sebep olabilir.

  Tanı da doktorunuza vereceğiniz anamnez ve doktorun ilk muayenesi en önemli basamak olmakla beraber direkt grafi ,ultrasound yanında  kesin tanıda MRI kullanılmaktadır.

Hastalarımızın tedavisinde , omuz eklemini dinlendirme , NSAID (non steroid antiinflamatuar drog) kullanımı önceliklidir. Fizyoterapi ve omuz içine steroid enjeksiyonu ilerlememiş vakalarda tedaviye yardımcı olur. 

Ancak tüm bu tedavilere rağmen şikayetlerde gerileme olmayan ilerlemiş olgularda cerrahi düşünülmelidir. 

Cerrahide açık,  mini açık ve artroskopi olarak üç alternatif bulunmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Engin Özay Ortopedi Ve Travmatoloji Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)