• Ana Sayfa
  • Psikoloji
  • Önyargı: Beynimizin "Kısa Yol" Tuzağı ve Hoşgörünün Sınırları - Uzm. Psk. Esra Özel
Makaleler 27/03/2026

Esra Özel Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi
Esra Özel
Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi

Önyargı: Beynimizin “Kısa Yol” Tuzağı ve Hoşgörünün Sınırları

Önyargı dediğimizde aklımıza hemen “kötü niyet” gelir. Ancak evrimsel psikolojiye göre önyargı, aslında beynimizin belirsizlikle başa çıkmak için kullandığı hızlı ama bazen hatalı bir “kısa yoldur.” Peki, bu kısa yollar ne zaman bizi uçuruma sürüklüyor ve neden bazı insanlar diğerlerinden daha hoşgörülü? Gelin, toleransın ve önyargının evrimsel köklerine inelim.

Neden “Gerçek Sebepler” Yerine Etiketlere Kaçıyoruz?
Bir hata yapıldığında neden hemen “Zaten erkek değil mi, hepsi aynı!” veya “Daha yaşı çok küçük, kesin o yapmıştır!” diyoruz?

Evrimsel olarak, bir olayın gerçek ve derin sebebini araştırmak zaman ve enerji gerektirir. Atalarımız vahşi doğada bir tehditle karşılaştığında “Acaba bu aslanın bugün mü karnı aç, yoksa genel bir huyu mu?” diye sorgulamıyordu; direkt “Aslan tehlikelidir” etiketiyle kaçıyordu. Bugün bu mekanizma modern dünyada; yaş, cinsiyet ve ırk gibi etiketlere haksızca atıf yapmamıza sebep oluyor. Yani beynimiz, doğruluktan ziyade hıza önem veriyor.

Hoşgörünün Kimyası: Neden Bazılarımız Daha Açık Fikirli?
Bir kişinin aşırı hoşgörülü, diğerinin ise aşırı önyargılı olmasının altında yatan dinamikler neler?
Güvenlik Hissi: Kendini güvende hisseden bireyler, “yabancı” olanı bir tehdit olarak görmezler.
Grup Baskısı: Grubun genel kanısı, birey üzerinde devasa bir yük oluşturur. Eğer grubunuz hoşgörüsüzse ve siz hoşgörülüyseniz, “gruba ihanet” ile suçlanma korkusuyla kendi içinizde bir savaş yaşarsınız.

Kolektivizm ve Bireyselcilik: Kim Daha “Ötekileştirici”?
Literatür genellikle kolektivist (toplumcu) yapıların dış gruplara daha düşman olduğunu söyler. Ancak günümüzde bireyselci Batı toplumlarındaki keskin kutuplaşmalara baktığımızda bu teoriyi sorgulamak gerekmiyor mu? Belki de bireyselcilik, “ben ve benim gibi düşünen azınlık” grubunu o kadar kutsuyor ki, geri kalan herkesi daha şiddetli bir şekilde “öteki” ilan ediyor. Bu alan, üzerine daha çok araştırma yapılması gereken bir “gri bölge.”

Otorite ve Biz: Liderimiz Ne Derse O mu?
Hiç düşündünüz mü; ait olduğunuz grubun lideri veya otorite figürü bir gruba önyargı beslediğinde, sizin bakış açınız nasıl değişiyor?

Burada ilginç bir döngü var: Sadece otorite bizi etkilemiyor, bizim otoriteyi ne kadar güçlü algıladığımız da onun önyargı düzeyine bağlı olabiliyor. Eğer otorite “diğer grubun” tehlikeli olduğunu söylüyorsa ve biz de korkuyorsak, onu bizi koruyan güçlü bir figür olarak görmeye daha meyilli olabiliriz. Yani önyargı, bazen lider ile takipçi arasındaki bağı güçlendiren gizli bir tutkal görevi görüyor.

Sonuç Olarak…
Önyargılar aslında “O benden mi, değil mi?” sorusuna verilen kültürel bir cevaptır. Literatürün bu konuda daha fazla kanıta ihtiyacı olsa da bildiğimiz bir şey var: Önyargı bir kader değil, bir hayatta kalma yazılımıdır ve her yazılım gibi güncellenmeye ihtiyacı vardır.
Toleransı artırmak, sadece “iyi insan” olmakla ilgili değildir; beynimizin o eski ve hızlı “etiketleme” yazılımını durdurup, gerçeğe bakma cesaretini göstermekle ilgilidir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.